Påskfjädrar.
Djurens rätt tycker det är fel att använda äkta fjädrar. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio

Djurens rätt vill ha djurfritt påskpynt

1:39 min

I Lunds kommun har man bestämt sig för att satsa på en påsk utan fågelfjädrar och ägg i år. Och för Lena Andersson från Djurens rätt i Karlskrona är det inte försvarbart att låta djur lida utan vill se andra lösningar även här.

Det var djurrättsorganisationen Djurens rätt i Lund som drev igenom förslaget om djurfritt påskpynt som kommunen antagit.

– Vi gör egna fjädrar som vi säljer i vår förening. Det finns så mycket man kan göra utan att plåga djur, säger Lena Andersson.

Fjädrarna som Lena Andersson pratar om är alltså gjorda i papp och hon hoppas att de ska ersätta de lite större fågelfjädrarna som är vanliga påskdekorationer i stadsmiljö.

Djurens rätt i Karlskrona riktar sig i första hand till konsumenterna och vill erbjuda alternativ på djurfritt påskpynt för i dagsläget finns det inte någon märkning där man kan se att fjädrarna framställts på ett djurvänligt sätt.

Lunds kommun antog alltså nyligen förslaget från deras lokala Djurrättsförening, så nu ska deras påskpynt vara fritt från djur.

Håkan Hoffert tycker att det är en bra idé men har inte sett några tecken på förändring än.

– När man går runt på stan så är det ju ris på olika ställen och där är det ju äkta fjädrar, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista