Erik Belin tittar åt sidan framför en vit vägg
"På lördag smäller det i ABB Arena". Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Erik Belins hockeyvärld.

Belin: Så ska KHK slå AIK

Erik Belin om hur KHK ska slå AIK på lördag och varför Mörrum vann det stora derbyt mot Olofström.

KHK

På lördag smäller det i ABB Arena när anrika klubben AIK kommer på besök. Visst är man lite besviken att det inte blev TAIF, av den enkla anledningen att det hade gett den där extra kryddan till matchserien men nu blev det AIK.

Matchen på Lördag blir oerhört viktig för båda lagen men med varierande betydelser. För KHK är det viktigt för att få bort en viss press får deras axlar och känna lite självförtroende. För AIK handlar det bara om att bibehålla goda känslan som laget har just nu och att den biter sig fast även mot motstånd från SHL.

Spontant känner jag såhär

  • Honken måste spela på topp och han får inte bli skadad
  • Roger Melin är rutinerad och känns som ett större hot än varje spelare i AIKs trupp

Mörrum

Mörrum vann det stora derbyt mot Olofström i fredags och jag har en teori kring varför Mörrum vinner en sådan match. Olofströms Andreas Grönqvist hade ett uttalande inför matchen att OIK skulle vinna mot Mörrum med 5-1, kaxigt av grönis och jag gillar det, fast samtidigt dumt. Resultatet av intervjun är att det blir enkelt för Mörrum att tända till en sådan match, det är lätt att lägga pressen åt sidan och enbart fokusera på att tysta Grönqvist och OIK en gång för alla. Min teori syftar till att Grönqvists uttalande skulle ha varit något mer i stil med, ”Mörrum har pressen på sig och måste vinna så vi kan bara njuta”. Ett sådant uttalande hade gett Mörrum en påminnelse om hur viktig situation dom befinner sig och gett en nervositet som OIK hade dragit nytta av. Istället blir det bara en strid där pressen läggs åt sidan och Mörrum får hjälp att slippa tänka på måsten. Omedvetet så tror jag även att tränarnas uppladdning blir annorlunda en sådan här match, snacket innan får ett annat budskap där måsten tas bort. Denna gång gav det gensvar redan i den första perioden, där Mörrum fullständigt körde över OIK!

Det är en mental kamp när det är kval som är svår att förklara men jag tror ändå på min teori och tycker att det tenderar till att ge ett visst facit i och med Mörrums insats mot Hanhals där laget förlorar på hemmaplan med 2-4. Ur det mentala och psykologiska perspektivet så blev det en match där pressen låg på Mörrum, det är inför hemmapublik och motståndet kommer från Div.2. Det låser sig och Mörrum underpresterar och berg och dalbanan som har varit hela säsongen fortsätter. Laget är i ett mycket tufft läge och en måstematch mot Mjölby väntar i nästa omgång. 

Sedan vill jag inte uttala mig kring Lönkens existens som en ”stöttning" i Mörrums bås, det blir för mycket rubriker då…

Olofström

En plump hittills för OIK och den kom mot Hanhals borta då laget förlorade med 6-1 annars är laget med i resterande matcher, vilket är starkt.

Igår spelade OIK mot Varberg och lyckades ta den matchen till straffar och få med sig en poäng hem till Blekinge. Jag tycker ändå att det är rätt så starka papper av Olofström att ta en poäng i den omgången mot serieledaren. Det går absolut inte att räkna bort OIK i den här kvalserien, efter nästa omgång om det vill sig väl så kan laget passera Mörrum och vara Hanhals i hasorna i jakten på en andraplats. OIK ska möta Bäcken på hemmaplan och där ska man få med sig tre poäng tycker jag. Dennis Karlsson har en grym form och det gäller att Lindarv, Samuelsson, Grönqvist och Harrison hakar på och visar vägen i resterande del av kvalet till Hockeyettans Södra för att OIK ska kunna vara med och tävla på allvar hela vägen in i kaklet. 

Se till att njuta av både bra väder och hockey, på återseende!

//Belin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista