En porträttbild på Christina Nedemark,  ordförande i PRO:s samorganisation i Karlskrona
Christina Nedemark, ordförande i PRO:s samorganisation i Karlskrona. Foto: Privat.

Pensionärer ovetandes om bostadsbidrag - bättring utlovas

3:44 min

Få pensionärer vet om att de har rätt till ett speciellt bostadstillägg. Efter kontakt med P4 Blekinge vill nu Pensionsmyndigheten ändra sitt sätt att jobba. 

Pensionsmyndigheten får kritik för att så få pensionärer känner till att de har rätt att söka så kallat bostadstillägg. Kritiken kommer från pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Många av deras medlemmar i Blekinge vet inte om att det finns ett bostadstillägg, och de som redan har det vet inte att de kan få det höjt.

Har inte fått information
Varken Tomislav Komsic i Olofström eller Åke Nilsson i Ronneby har koll
på vilka regler som gäller för bostadstillägget till äldre.

– Nej, det känner vi inte till. De borde informera bättre om det, säger Tomislav Komsic. 

Har enkel idé
Enligt både PRO och SPF så är det få av deras medlemmar som ens känner till att de kan ha rätt att söka ett bostadstillägg, trots att det finns 60 000 pensionärer i Sverige som har rätt till tillägget. 

Pensionärsorganisationerna har en enkel idé om hur pensionsmyndigheten kan bli bättre på att nå ut till berörda. Såhär säger Christina Nedemark på PRO: 

Det är bara till att plocka fram penna och papper och skicka ut information till alla som har rätt till tillägget.

Och Pensionsmyndigheten håller med. Efter kontakt med P4 Blekinge vill de nu arbeta mer aktivt för att nå ut till pensionärerna.

Ska skicka brev
Enligt Kent Larsson, enhetschef på på Pensionsmyndighetens utvecklingsenhet ska myndigheten nu skicka ut fler brev och också ta kontakt med kommunernas socialförvaltningar och äldreförvaltningar för att få hjälp med att nå ut med informationen om bostadstillägget.

Vem har rätt till bostadstillägg?

En hög med nya sedlar. Bild: Riksbankens pressarkiv
Bild: Riksbankens pressarkiv

Den som är 65 år eller äldre och har en låg pension (under 13 000 efter skatt för ensamstående och 9 000 efter skatt för gifta eller sambos).

Man kan få bidrag med 95 % av hyreshöjningen. Det spelar ingen roll om man bor i hyresrätt, bostadsrätt, eget hus eller äldreboende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista