Olofström exteriör. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Flera kommuner tvingas betala för ha pengar på banken men inte Olofströms kommun. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Olofström avtalar bort minusränta

1:51 min

Flera kommuner i landet tvingas nu betala för minusräntan. Men Olofströms kommun har lyckats få in en klausul med sin bank för att slippa förlora pengar.

Olofströms kommun skrev nyligen ett nytt bankavtal med en helt ny klausul. Deras bank, en lokal bank på orten, lovar att inte ta betalt för eventuell minusränta de närmaste fem åren.

– Varken vi eller de kommunala bolagen behöver nu fundera över att förlora pengar på att ha våra pengar där, säger Karl André, ekonomichef i Olofströms kommun.

Riksbankens minusränta
Men flera kommuner som är kunder hos Nordea tvingas nu betala för ha pengar på banken. Orsaken är riksbankens minusränta.

På grund av bankregler måste Nordea ibland flytta sina kunders pengar till riksbanken - ibland bara över en natt. Eftersom riksbanken har minusränta så är summan mindre när den kommer tillbaka till Nordea nästa dag. Och det är den summan som Nordea nu vill att kommunerna nu ska betala för.

Nytt avtal
Både Sölvesborgs kommun och Karlskrona kommun ska snart skriva ett nytt bankavtal. Och båda kommunerna vill ha en klausul om att slippa minusränta.

Landstinget Blekinge har en vanlig dag mellan en kvarts miljard och en halv miljard kronor på sina bankkonton. De har precis gjort en ny upphandling av bank. Men någon klausul om att slippa minusränta krävde de aldrig.

– Vi lade inte in någon sådan klausul. Det är bara att gratulera Olofström om de har fått en sån klausul och utöver det fått bra priser på övriga produkter. Då har de gjort en jättebra upphandling, säger Christer Rosenquist, finansstrateg på landstinget. 

Borde ni inte ha testat att ha med det här kravet?

– Kanske det, så här i efterhand, säger Christer Rosenquist.

Än så länge har inte bankerna som landstinget, Karlskrona och Sölvesborg använder sig av infört en kostnad för minusränta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista