Emma Dennisdotter ler in i kameran.
Emma Dennisdotter är ledare för projektet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Nu ska Blekingebornas kompetens bevisas

3:29 min

Blekinges kommuner ska tillsammans med Bromölla dra igång ett stort 8-miljonersprojekt där folk som kan en massa ska få bevis på det.

Det kan till exempel handla om en person som gått direkt från gymnasiet och är självlärd inom sitt yrke men inte har några fina betyg att visa upp.

Eller någon som flytt kriget och inte fick med sig några bevis på vad hen är utbildad inom. 

Svart på vitt
Emma Dennisdotter som är projektledare berättar att att det finns väldigt mycket kunskap bland länets invånare som inte finns på papper. 

– Med en så kallad validering, så är det lättare att få en ny arbetsgivare att förstå vad du faktiskt kan, säger hon. 

Hon beskriver det hela som om man skulle ta om sitt körkort. 

– Tänk dig att du kört bil i 10 år, men har inte det där lilla kortet. Det du behöver göra är att visa upp att du kan, så får du intyget, säger hon. 

Börjar med fastighetsbranschen
Det finns vissa branscher i Blekinge som har större behov än andra av den sortens validering. 

– Fastighetsbranschen och kostenheterna i kommunen. De har många duktiga anställda, men de vill ha det på papper, berättar Emma Dennisdotter. 

Hur ska själva valideringen gå till?

– Om man tittar på fastighetsbranschen så har den väldigt tydliga kriterier som man ska uppnå för att få kalla sig fastighetsskötare eller fastighetstekniker. Så vi tittar helt enkelt på om personerna kan dessa saker. Det blir tester och prover och en person som går bredvid och tittar på vad du kan. 

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista