Flyktingar som precis anlänt till Sverige för att söka asyl. Foto: Anders Wiklund/TT.
Flyktingar som precis anlänt till Sverige för att söka asyl. Foto: Anders Wiklund/TT.

Volontärers driv måste fångas upp - ett sätt att förbättra för flyktingar

5:46 min

Det finns flera lärdomar att dra när det gäller flyktingmottagande. Det blev klart under det seminarium som Karlskrona kommun anordnade igår kväll. 

Vad fungerar bra och vad kan bli bättre i Karlskrona när det gäller flyktingmottagandet? 

Det var frågor som stod i centrum igår kväll när Karlskrona kommun bjöd in till ett seminarium om flyktingmottagandet.

På plats fanns frivilligarbetare, ankomstvärdar och kommunens egen personal som pratade om sina erfarenheter. 

Anna Ekström, präst i Svenska kyrkan, pratade om att Karlskrona kommun borde kunna skapa fler praktikplatser och hon pekade även på vikten av att frivilligorganisationer fångar upp folk som vill jobba med flyktingar som volontärer så fort de hör av sig. 

– När du kommer ny som volontär är det viktigt att man får börja på en gång. Det finns en risk att intresset svalnar annars. Man brinner just då, säger Anna Ekström.

Frivilligarbetaren Anders Olsson pratade om en annan typ av frustration. Rädslan som finns ute i samhället för flyktingar.

Han tycker att alla aktörer som arbetar med flyktingmottagande borde bli bättre på att kommunicera kring vilka flyktingarna är och vad de kan tillföra.

– Ju mer kunskap som finns desto mindre främlingsfientlighet, säger Anders Olsson. 

Nu väntar ett stort jobb med att samla ihop lärdomarna och sedan dra nytta av dem.

– Det som är bra med det här tillfället är att det finns representanter från flera olika delar av mottagandet. Det handlar mycket om samarbete och kommunikation säger Annette Gladher, socialchefen på Karlskrona kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista