Ett kollage med bilder på Per Wimmerman och Stena Linde-färjan.
Per Wimmerman, företagare och Karlskronabo vill veta hur väl Karlskrona kommun lyckas med sina affärer. Foto: Sveriges Radio.

Brist på insyn efter Karlskrona kommuns affär med rederi

4:02 min

Kommunen får kritik från en sjörättsexpert när det gäller bolaget Karlskrona Baltic Port, KBP, som kommunen driver tillsammans med Stena Line.

För i och med att det privata rederiet Stena äger 51 procent av aktierna gäller inte offentlighetsprincipen.

Och Lars-Göran Holmberg som är professor i offentlig rätt och sjörätt på Göteborgs universitet tycker det är ett problem att medborgarna förlorar insynen i KBP.

– Det stora bekymret är att du inte kan begära ut handlingar från företaget eftersom det är en privaträttslig enhet, eftersom det är ett företag som till 51 procent ägs av ett privat intresse, säger han.

Stångas
Per Wimmerman sitter som ersättare för Liberalerna i drift- och servicenämnden. Men som enskild kommunmedborgare reagerar han och vill veta hur väl Karlskrona kommun lyckas med sina affärer.

Och normalt kan du som kommuninvånare begära ut handlingar om helägda kommunala bolag. Men det går alltså inte att se i KBP, eftersom där råder affärssekretess.

Men det är det värt tycker oppositionsrådet Camilla Brunsberg, som suttit i KBP:s styrelse sedan 2011. Och som tillhör moderaterna under vars styre i femklövern KBP bildades 2010.

Sämre skydd
Men när kommunen 2010 sålde kaj och terminalområde på Verkö till Stena Line, följde också 13 anställda från Karlskrona Stuveri AB med. Som en följd av det fick de sämre meddelarskydd. Det betyder att de kan utsättas för repressalier om de läcker känsliga uppgifter till media.

För inom det privata näringslivet finns inget förbud för arbetsgivaren finns inget förbud mot att utsätta anställda för repressalier om de läckt uppgifter. Men det är inget som får Camilla Brunsberg att tveka.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta detta beslutet och svensk lagstiftning, säger hon.

Skattemedel
Men Per Wimmerman tycker det är dags att börja diskutera på vilka villkor kommunen samarbetar med det privata näringslivet, och vad kommunen får ut av det.

– Indirekt är det ju skattemedel inblandade och man vet inte hur de hanteras, säger han.

Och professor Lars-Göran Holmberg tycker den minskade insynen i KBP sticker i ögonen, eftersom det inte är några småsummor bolaget omsätter.

– Det är väldigt mycket pengar det är fråga om som försvinner från den  allmänna insynen i det hela, säger Lars-Göran Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista