Karlskrona kommun
1 av 2
Karlskrona kommuns logga. Foto: Johan Nilsson/TT
Närbild på kommunalrådet Patrik Hansson.
2 av 2
Kommunalrådet Patrik Hansson. Foto: Karlskrona kommun

Karlskrona kommun försöker få betalt av rederijätte

3:41 min

Karlskrona kommun förhandlar med Stena Line för att i fortsättningen få betalt av rederiet.

För att rätta till uteblivna intäkter på tiotals miljoner per år i uteblivna avgifter från Stena har kommunen vänt sig till rederiet.

- Vi har olika syn på detta och vi är inte överens, och det finns förhandlingar som pågår, säger kommunalrådet Patrik Hansson (S).

Kritik
Tommy Olsson (KD) har riktat hård kritik mot kommunen för att inte ta betalt av rederijätten Stena Line som kommunen enligt lag har rätt till. Tommy Olsson är också självkritisk eftersom han var ordförande i tekniska nämnden till och med 2014.

Ojuste
Och Tommy Halén, som är vd för Skandinaviens största färjehamn som ligger i Trelleborg, säger att det inte finns på kartan att de inte skulle ta betalt för sin infrastruktur.

– Kommunen måste naturligtvis ta betalt för den kostnad som förorsakas av kunderna, annars är ju skattebetalarna med och subventionerar en annan verksamhet, och det tycker inte jag är juste, säger han.

Men Tony Michaelsen som är Stenas linjechef i Karlskrona och också sitter i det med kommunen gemensamma bolaget KBP:s styrelse tycker att Stena gjort rätt för sig.

Irriterad
Hans förklaring är att Stena har betalat fast till det gemensamma bolaget KBP. Han reagerade därför med förvåning och irritation när kommunen kom med sin förhandlingsinvit.

– Vi har levt i tron att allt var frid och fröjd. Att man bildar bolag och blir partners ska ju inte betyda att man plötsligt betalar mer, säger han.

Förhandlingarna med Stena inleddes för ett drygt år sedan, och Patrik Hansson vet inte när de kan avslutas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista