Kvinna vid mikrofon
Ann-Axi Öman från Karlskrona Foto: Linn Elmstedt/Sveriges Radio

Migränen tog över hennes liv

14 min

Ann-Axi Öman från Karlskrona har haft migrän sen gymnasieåldern som eskalerade när hon gick in i väggen för ungefär 10 år sedan. Nu föreläser hon om sina erfarenheter.

När allt var som värst var Ann-Axi Öman helt utslagen och klarade inte mycket i vardagen. Men hon bestämde sig för att skapa rutiner som att tvinga sig upp och lämna sina barn på förskolan, äta nyttigt, vara ute och få ordning på sömnen.

För varje dag blev det bättre och igår firade hon att hon varit fri från sin huvudvärk i tre år och också tack vare det kunnat arbeta heltid lika länge. Idag jobbar hon som Friskvårdskonsulent och så åker hon runt och spelar och sjunger för de äldre runt om i länet.

– När jag fick börja komma ut och sjunga så släppte mycket. Sången har haft en enorm betydelse för mitt tillfrisknande.

Men förutom att sången hjälper att hålla migränen borta så tar Ann-Axi också flera mediciner och framhåller att om man lider av migrän ska man söka läkarhjälp.

– Lyssna på dig själv och ta hjälp av en läkare, neurolog. Ta också hjälp av din omgivning och hitta tips och råd där.

Ikväll håller hon en föreläsning om sina erfarenheter på studieförbundet ABF i Karlskrona.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista