Sölvesborgare prisas för sitt arbete med utsatta barn

Cecilia Kjellgren från Sölvesborg får Stora priset av stiftelsen Allmänna barnhuset för sitt arbete med utsatta barn.

Cecilia Kjellgren är lektor vid Linnéuniversitetet och har arbetat med socialt arbete sedan början av 80-talet.

Själv säger hon på barnhusets hemsida att hon fick förmånen att komma in i den akademiska världen med mycket praktik i bagaget, det menar hon har gjort att hon hela tiden försökt koppla tillbaka till praktiken och sökt nya vägar.

– Det är flera gånger som jag har sett att "om vi gör såhär skulle det kunna förändra förutsättningarna för ett utsatt barn eller för en tonåring som är på väg i fel riktning", och så på olika sätt har jag fått möjligheten att faktiskt göra det, det är väldigt roligt, säger Cecilia Kjellgren.

Hon delar utmärkelsen med Barnrättsbyrån.

Så här lyder juryns motiveringar:

Cecilia Kjellgren tilldelas Stora Priset 2016 för sitt stora engagemang och sin förmåga att sprida kunskap om barns utsatthet för fysisk misshandel och sexuella övergrepp. Hon har med rötter i det sociala arbetets praktik fortsatt som forskare och hittat kunskapsbaserade arbetsmetoder som bidragit till att barns utsatthet minskat. Under hela sin yrkeskarriär har hon genom sin starka drivkraft, medkänsla och professionalitet visat på vikten av att uppmärksamma de här barnen, och hur samhället kan erbjuda dem skydd och behandling.

Barnrättsbyrån tilldelas Stora Priset 2016 för deras unika och modellskapande arbete att utveckla landets första barnrättsbyrå. För att de med starkt engagemang synliggjort barnets rättigheter och de brister som finns i vård-, omsorgs- och rättssystemet. Barnrättsbyrån har utvecklat och stått fast vid att konsekvent stå på barnets sida och att arbeta enbart på uppdrag av det enskilda barnet. De har en orubblig övertygelse om att synen på barnets rättigheter kan förändras.

Källa: Stiftelsen Allmänna barnhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".