Glad man framför ett staket.
Olof Ljungberg, integrationskoordinator på Blekinge Idrottsförbund, är förhoppningsfull inför förslaget. Foto: Sofia Månsdotter

Träning kan bli del av Svenska för invandrare

"En viktig pusselbit i integrationen"
2:45 min

Snart kan idrott bli en del av vuxenutbildningen Svenska för invandrare, SFI. Det vill i alla fall Blekinges Idrottsförbund.

Just nu jobbar Blekinge idrottsförbund för att schemalagda träningspass ska bli en naturlig del av SFI.

Förslaget har testats i ett pilotprojekt där ett tjugotal nyanlända som läser Svenska för invandrare deltog. Utöver sina vanliga studier fick de vara med på regelbundna idrottslektioner under tio veckors tid.

Mohamad Farhat var tolk åt deltagarna. Han menar att projektet var mycket uppskattat och tror att idrotten är viktig för att öka integrationen.

– När det här förslaget om idrott på schemat kom tyckte jag att det var fantastiskt. Det är en jätteviktig pusselbit i integrationsprocessen. När de här människorna kommer ut och får träna kan de bli avstressade, träffa andra människor och inte bara sitta vid skolbänken, säger han.

Vad fick ni för respons från dem som deltog?

– Responsen var att de mådde bättre. Tidigare märkte jag i klassrummet när vi hade samhällsinformation att de var slöa och trötta. Men när de började träna märkte jag att de blev mycket piggare, säger Mohamas Farhat.

I projektet Idrott på schemat fick en grupp personer som läser Svenska för invandrare delta i ledareledda träningspass på Blekinge Health Arena under tio veckor. Det här är en satsning som är unik och Olof Ljungberg, integrationskoordinator hos Blekinges Idrottsförbund, ser flera fördelar med träning som ett komplement till svenskundervisningen.

– Dels så får de en aktivare vardag, dels så visar forskning att fysisk aktivitet ökar inlärningen. Det bör göra att de lär sig svenska fortare, etableras fortare, sen kommer vården få minskade kostnader, säger Olof Ljungberg.

Besked i vår
I nuläget försöker Blekinges Idrottsförbund hitta finansiering till projektet. Alla instanser som Olof Ljungberg har pratat med har varit positiva till förslaget och om allting går som planerat är tanken att idrott kan bli en del av SFI-schemat redan till hösten.

– Det är klart att det kostar pengar. Vi är i dialoger med Region Blekinge, länsstyrelsen, landstinget och andra berörda parter. Förhoppningen är att vi kan komma fram till ett beslut till våren, säger Olof Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".