påskgodis
1 av 3
Det säljs tonvis med godis inför påsken. Foto: Ingrid Elfstråhle
Simon Fröjd, konfektyransvarig
2 av 3
Simon Fröjd, konfektyransvarig Foto: Ingrid Elfstråhle
Påskägg
3 av 3
Många hoppas på ett påskägg. Foto: Ingrid Elfstråhle

Nu äter vi tonvis med påskgodis

Hoppas på många nappar i påskägget
1:18 min

Årets stora godishögtid har inletts och vi kommer att vräka i oss tonvis av bland annat nougatägg, chokladskum, stekta ägg och sega påskharar.

Just påsken är den största smågodishelgen. Det kan Simon Fröjd, som är konfektyransvarig på Maxi i Ronneby, intyga och han berättar hur mycket de säljer under påskveckan:

– Kanske vi säljer 2,5 ton. En vanlig vecka säljer vi omkring 800 kilo.

Det var på 1980-talet som det började säljas godis i lösvikt i affärerna. Och sen dess har vår konsumtion ökat stadigt. Då åt vi ungefär 10 kilo godis per person och år. Numera äter vi drygt 16 kilo per person och år, enligt Jordbruksverket.

Just påsken äter vi som mest - framförallt smågodis. Och två i affären som tror att det blir lite extra godis i påsen är Tilda Lundgren och Ingvar Edvardsson.

Och Stella Abrahamsson hoppas på ett välfyllt påskägg med favoritgodiset:

– Nappar!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".