Tre elever sitter på ett bord med benen i kors.
1 av 2
Emilia Karlsson, Shams Al-Jobouri och Agnes Bergström tycker att barnen ska få vara med och bestämma mat. Foto: Mikaela Rehn/Sveriges Radio.
Mattant håller upp plåt med kroppkakor i skolkök.
2 av 2
Ann-Catherine Fransson jobbar i köket och tycker det är kul att barnen får komma med idéer. Foto: Mikaela Rehn/Sveriges Radio.

Nu ska barnen få välja skolmat

1:26 min

Eleverna på Karlskrona Språkskola ska få äta en maträtt i veckan som de själva har röstat fram.

Det var fjärdeklassaren Shanms Al-Jobouri som kom med idén och nu har skolan bestämt att de ska börja servera önskematen efter påsk.

– Det känns jättekul, säger hon och är glad att idén gick igenom.

Efter klassrådet i förra veckan förde elevrådet fram förslaget till rektorn och skolköket. Och fick ett ja. När det blev dags för omröstning var valet enkelt.

Kebab, hamburgare och thaibuffé är några av förslagen som köket fått.

– Det är kul när barnen kommer med egna förslag. Det är för deras skull vi är här, säger Ann-Catherine som jobbar i skolköket.

Elevrådsrepresentanterna Agnes Bergström och Emilia Karlsson tycker att det är viktigt att det går rättvist till och att varje klass får en önskevecka var.

– Annars bestämmer bara de stora, tror de.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista