En klart lysande glödlampa med mörk bakgrund.
Ikväll släcks lampor under Earth hour. Foto: Hasse Holmberg

Blekinge släcker ljuset för klimatet

Alla Blekinges kommuner kommer att släcka ner delar av de centrala stadsdelarna för att uppmärksamma Earth hour ikväll. 

I Karlshamn kommer Rådhuset, stora delar av torget och dess intilliggande kvarter att släckas under Eart hour alltså mellan 20.30 och 21.30 ikväll och då släcks även Ronnebys vattentorn.

Även Sölvesborg, Olofström och Karlskrona kommer att släcka ner centrala byggnader och områden.

Manifestation för politiker
Earth hour är en miljömanifestation som årligen hålls över hela världen för att uppmärksamma politiker på klimatfrågan. 

Världsnaturfonden ligger bakom Earth Hour. Organisationen vill att manifestationen ska ses som en symbolhandling och som ett sätt att skicka en signal till politiker.

Svalt intresse
Under Earth hour väntas tusentals människor att släcka ner all belysning. Men i Sverige har intresset för Earth hour varit relativt svalt hos elkonsumenterna åtminstone om man tittar på elförbrukningen, enligt tidigare undersökningar. 

-Laga klimatsmart mat och bjud in folk och dansa i mörkret. Eller var ute på stan då kommunerna över hela landet anordnar aktiviteter, tipsar Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden.

Några av världens mest kända byggnader släcks ned som en del av Earth Hour. I Sverige släcks bland annat Kungliga slottet och Kaknästornet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".