Sabina Bico, integrationssamordnare.
Sabina Bico, integrationssamordnare i Ronneby kommun. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Många vill hjälpa till med integration

1:30 min

Intresset är stort i Ronneby för att hjälpa till med integration och det har redan kommit in flera ansökningar till pengarna som föreningar och organisationer kan söka.

Ronneby kommun har liksom andra kommuner fått statliga pengar för integration och det är av dessa pengar kommunen avsatt en miljon kronor som föreningar och organisationer kan söka de närmaste veckorna för integrationsprojekt.

Del av samhället
Sabina Bico som är integrationssamordnare i Ronneby kommun poängterar hur viktigt det är för utlandsfödda att få komma in i det sociala livet och inte bara träffa tjänstemän:

– De behöver folk som de kan umgås med genom fritidsintressen och få vara en del av samhället. Och där är det bästa sättet genom våra föreningar och organisationer.

Inget medlemsbidrag
Bland annat idrottsföreningar och hjälporganisationer behöver pengar till integrationsarbete. I den vanliga verksamheten kan föreningar som arbetar med barn och ungdomar söka kommunalt medlemsbidrag för varje deltagare men sådana bidrag går inte att söka för dem som inte är folkbokförda i Sverige.

Och det är inte heller så enkelt att man bara kan plocka in de nya barnen i laget:

– Det finns de som aldrig spelat fotboll men vill börja och man kan inte placera dem direkt bland sina generationskamrater. Då behövs en extraresurs.

Räcker det med en miljon kronor?

– Behovet är mycket större. Men det är det medlet som kunde avsättas i år.

Föreningar och organisationer i Ronneby kan söka pengar till integrationsprojekt i Ronneby fram till den 29 mars.

På Länsstyrelsen i Blekinge finns omkring 2,5 miljoner kronor att söka fram till den 9 maj, pengar som kommuner kan söka tillsammans med föreningar. Ett samverkansbidrag och ett för flyktingguider och familjekontakter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista