En gräsbrand härjar i en skog i västsverige förra våren. Foto: Adam Ihse/TT.

SMHI varnar för risk för gräsbränder

Håll koll på var och hur  du eldar för nu det är torrt i markerna. Risken för gräsbränder är stor i hela Götaland, varnar SMHI.

I går brann 800 kvadratmeter gräs upp i Asarum och tidigare på dagen hade det varit en 400 kvadratmeter stor gräsbrand i Holmsjötrakten. Den senaste tiden har flera gräsbränder rasat runt om i Blekinge och i hela södra och västra Sverige.

– Nu börjar gräsbrandsäsongen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI till TT.

– Under soliga och relativt molnfria dagar blir det mindre fukt i marken, och fjolårets gräs är torrt. Och det kommer att hålla i sig fram tills vi får årets gräs, säger hon också.

I vissa områden är risken större än i andra. Det gäller bland annat Kronoberg och Kalmar län, samt delar av västra Götaland. Men i takt med att snötäcket försvinner längre upp i landet ökar brandrisken även där.

SMHI:s Alexandra Ohlsson uppmanar alla att vara försiktiga med att elda - och för den som är sugen på att rensa upp bland gamla grenar och löv i trädgården gäller det att vara försiktig. Hon uppmanar också att man kontrollerar riskerna och menar att det är viktigt att försäkra sig om att elden inte sprider sig innan man sätter fyr på avfallshögarna.

– Man ska tänka på att inte elda när man är ute i naturen om man har risk för gräsbrand i sitt område. Ha koll på hur det ser ut och att elda gamla grenar och sådant ska man vara försiktig med, Alexandra Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista