En precis utslagen bokskogsdunge och solen silar mellan de ljusgröna nyutslagna löven.
1 av 2
Svala intresset för virket hotar bokskogarna. Foto: Janerik Henriksson/TT
Skogsägaren Stig Lundström
2 av 2
Skogsägaren Stig Lundström hoppas att det återigen ska bli lönsamt att producera boktimmer. Foto: Tomas Lindberg

Boken hotas av dålig lönsamhet

3:26 min

Intresset för bokvirke är väldigt svalt. Allt färre vill köpa golv och möbler tillverkade av träslaget bok och skogsägarna får allt svårare att sälja boktimmer.

Det här kan leda till att bokskogar förvinner. Med dåliga priser tröttnar skogsägarna på att sköta sina bokskogar. Lämnas boken sen för fäfot tar granen på sikt över och bokskogen försvinner.

Litet intresse för bok
 – Idag är det bara några få som köper boktimmer och i mycket små kvantiteter, säger skogsägaren Stig Lundström.

Intresset för att köpa bokvirke har alltid gått upp och ner med modets svängningar, men nu verkar det som om intresset för att använda bok i inredningar, i möbler och till golv har fastnat i en djup vågdal.

Skötselkrävande träslag
Det tar 130 år att producera boktimmer och det är en skötselintensiv produktion, kalhyggesfritt med många gallringar.

– De enda som köper större kvantiteter idag är massaindustrin, men det ger inte tillräckligt med inkomster. Vi skogsägare måste veta att vi i framtiden kan sälja timmer, annars lönar det sig inte att jobba med bokskogsskötsel, säger Stig Lundström.

Men ni kan väl istället plantera den mer lönsamma granen?

– Det får vi inte. Bokskogen skyddas av ädellövskogslagen men sköter vi inte boken kommer granen att på naturlig väg sakta men säkert ta över och det kan inte ädellövskogslagen förhindra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista