Erik Belin tittar åt sidan framför en vit vägg
Ett gediget försvars - och målvaktsspel har gett OIK chansen att vara med och tävla på allvar om en Hockeyettanplats nästa säsong, skriver Erik Belin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Erik Belins hockeyvärld

Kan spela med en något slöare kniv mot strupen

Erik Belin tippar de viktiga hockeymatcherna i dag och på onsdag i dagens blogg.

Måstematcher

KHK-AIK
Nu är kvalet igång och KHK lyckades vinna maratonmatchen på lördagskvällen. På förhand har jag som många andra sett denna match som en nyckelmatch för KHK, att övervinna den mentala tröskeln och öka tron på laget inför fortsättningen. Utgången av matchen lämnar en viss känsla av tveksamhet inför fortsättningen i jämförelse om matchen hade slutat med två eller tre måls marginal till hemmalagets fördel. Jag ska ge mig i kast att försöka förklara varför:

AIK kliver in i matchserien med frågan hur man står sig gentemot SHL- motstånd. Som utgången blev från den första matchen så ökar tron på sig själv i AIK:s lag trots förlust. En lång match där det avgörs i sjätte perioden. Deras målvakt blev utbytt på grund av skada kort innan KHK avgjorde. Som det slutade så kan AIK hämta med sig mycket positivt vilket ger extra energi till laget.

På andra sidan har vi KHK som har en betydligt lägre anspänning inför matchen ikväll på Hovet tack var segern i första matchen. Alltid skönt att vara i förarsätet och kunna spela med en något slöare kniv mot strupen. 

Summan av min enkla teori är att matchserien vinns av KHK men den kommer att gå mot sex eller sju matcher istället. KHK är och ska vara bättre men AIK fick rätt så mycket luft efter första fighten där Roger Melin är skön och kritiserar Kovacs avstängning i media och samtidigt säger man att Honken ska få det jobbigt i kommande matcher. Det ger extra krydda och ökar bara pulsen i matchserien och det här kommer att bli en härlig underhållning hela vägen!

– Viktigt för KHK att Honken är grym och att Guter gör mål i första fighten

Mörrum
Ridå! Förlust hemma mot Varberg med 3-4 och laget har ett riktigt tufft läge för att kunna säkra kontraktet till nästa säsong. Måstematcher duggar tätt i dessa tider och i nästa omgång ska Mörrum spela just en sådan när man möter Bäcken HC på bortaplan, en förlust där och loppet är kört.

Svårt uppdrag för nya tränaren Andreas men han är den sista som kommer att ge upp och jag tror att laget vinner mot Bäcken!

Olofström
Intressant läge som OIK har hamnat i. Ett gediget försvars - och målvaktsspel har gett OIK chansen att vara med och tävla på allvar om en Hockeyettanplats nästa säsong. Riktigt roligt för OIK och en oerhört viktigt match kommer i nästa omgång. Då möter laget Hanhals hemma i HBM Arena, Hanhals med placeringen ovanför OIK med en poängs fördel.

Tänkte tippa kommande matcher för länets hockeylag

AIK - KHK 4-2

Bäcken - Mörrum 1-4

Olofström - Hanhals 2-4

Ha det gott,

Belin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista