Kersin Goos och Madeleine Winkler står till höger om hästen Maldini.
1 av 4
Kerstin Goos och Madeleine Winkler är trötta på okunskapen kring hästsjukdomen kvarka. Hästen Maldini har klarat sig från att bli smittad Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Hästen Maldini går i en lerig hage till höger om infartsvägen till Ronneby Horse Center.
2 av 4
Tio hästar har varit sjuka i kvarka under våren. De får stå i en isoleringsbox och en egen hage för att förhindra vidare smittning. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Ronneby Horse Centers röda ridhur och stall mot en klarblå himmel.
3 av 4
Verksamheten drar förhoppningsvis igång fullt ut i april. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
En glasdörr med ett papper som informerar hur man ska bete sig på ett stall smittat med kvarka, till exempel uppmanar den till noga handhygien och inte klappa hästarna.
4 av 4
Fasta rutiner kring handhygien och liknande har införts för att förhindra smittning mellan stallarna. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Många tog avstånd när kvarka drabbade stallet

3:46 min

Hästarna på ridanläggningen Ronneby Horse Center är förhoppningsvis snart friska från hästsjukdomen kvarka. Men det är inte hästarnas feber eller rinnande mular som har varit det värsta, berättar Kerstin Goos.

Det började med att en ponny i ridskolestallet fick bölder i huvudet runt nyår. En veterinär kom på besök och det visade sig att hästen blivit smittad av hästsjukdomen kvarka. Stallet blev isolerat och ridskolan fick stängas.

Kvarka orsakas av bakterien streptococcus equi och skiljer sig inte så mycket från den mänskliga sjukdomen halsfluss. Hästarna får feber, bölder i huvudet och det rinner ur mulen. Under 2015 fördubblades antalet smittade stall från 45 till 94 och 2016 ser ut att gå samma väg.

Tagit avstånd
För personalen på Ronneby Horse Center är det inte bara själva sjukdomen som varit jobbig. Omgivningen har tagit stort avstånd och det har nästan blivit lite väl extremt ibland.

– Många har ju sett det som det skulle varit ebola eller mjältbrand, alltså väldigt smittsamt. En del har upplevt att man som hästägare inte kan gå i en affär, fastän man kommer med andra kläder. Folk har haft bekymmer med att vi rider i skogen, säger Kerstin Goos, ordförande i föreningen.

Förlorat pengar
Ridskolan har tappat ungefär 25 000 kronor som de fått låna av sig själva. De har dessutom mist en del elever och inte kunnat ha tävlingar och träningar på anläggningen.

Anledningen varför de fortfarande inte har kunnat sanera och sätta igång är för att om kvarka drabbar ett stall blir det ofta långdraget. När en häst blivit frisk då blir nästa sjuk.

Förlängd termin
Men det är inte bara mörker över Ronneby Horse Center. Våren har fört ryttarna på ridanläggningen närmre varandra. Många bra förslag kring hur ridskolan ska tjäna ihop pengarna de förlorat har kommit upp och Kerstin Goos menar att de fått en fin sammanhållning:

– Självklart har det varit jobbigt, såklart. Men vi har också hittat en kontakt med varandra som man kanske inte trodde.

I början av april ska en sanering av alla stallar genomföras, förutsatt att alla hästar blivit friska. Ridskoleterminen blir förlängd, så inga elever missar några lektionstimmar.

–Det är många som vill vara med att ställa upp på saneringen. Det är roligt när vi ska öppna upp igen, säger Kerstin Goos.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista