sjögräs
På global nivå försvinner sjögräsängar i samma takt som korallrev och regnskog. Foto: Nature Picture Library / IBL Bildbyrå

Tre miljoner för att rädda sjögräsängar

För att sjögräsängar i Östersjön, längs Blekinges och Kalmars kust, ska kunna bevaras och restaureras ger Havs- och vattenmyndigheten, stöd med 3,2 miljoner kronor.


Områden med sjögräs som växer på grunda bottnar kan liknas vid både barnkammare och skafferi för både fisk och andra djur.

– På global nivå försvinner sjögräsängar i samma takt som korallrev och regnskog. Anledningarna är framförallt övergödning och överfiske i kombination med fysiska ingrepp i grunda vikar exempelvis utfyllnader, bryggor och muddringar, säger Ingemar Andersson på myndigheten i ett pressmeddelande.

Projektet "Restaurering av ålgräs i Östersjön" drivs av Länsstyrelsen i Kalmar län i samarbete med Linnéuniversitetet och är tänkt att pågå i totalt fem år. Restaureringen rör mjuka havsbottnar längs med Kalmar och Blekinge läns kust. Bidraget från Hav avser de första två årens verksamhet med bland annat provplantering och utvärdering. Under de sista tre åren av planeras en mer storskalig restaurering, skriver myndigheten.

Ålgräset tar bland annat hand om näringsämnen och motverkar övergödning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista