Statsminister Stefan Löfven vid sidan om Helena Björklund
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven vid sitt besök på AAK i Karlshamn. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Ett följe av pressfolk med gula jackor som går efter Stefan Löfven.
2 av 2
Följet efter statsministern är långt. Foto: Rebecka Gyllin.

Löfven besökte Blekinge: Ett måste med stramare regler

1:11 min

Många asylsökande i Blekinge vittnar om att förslaget att försvåra anhöriginvandring är det som stressar dem allra mest. Men statsminister Stefan Löfven menar att det är ett måste att strama till reglerna.

Idag var Stefan Löfven på besök i Blekinge. Inför det mötet har P4 Blekinge pratat med flera asylsökande som berättat om sin oro kring förslaget att göra det svårare för anhöriginvandrare.

– Jag är väldigt ledsen över att reglerna ändras och känner mig väldigt oroad över min familj och ifall de kan komma hit eller ej, säger Jamshid Ghulam Sakhi som är asylsökande från Afganistan. 

Men även om statsministern har förståelse för den oron så försvarar han regeringens förslag.

– Vi tog emot mellan 30 och 35 000 ensamkommande flyktingbarn förra året. Det är individer som vi har ett jättestort ansvar för och det är dem vi måste fokusera på utan att riskera att socialtjänst och välfärd blir överbelastad, säger han. 

Vad säger du till dem som inte får hit sin familj?

– Jag förstår att de vill återförenas. Men vårt samhälle och vår välfärd måste fungera. Sverige har gjort mest av alla inom EU, under förra året tog vi emot över 160 000 människor. Så att Sverige helt plötsligt skulle ställa sig i någon skamvrå för att vi inte gör någonting, det är helt fel och det accepterar jag inte. Vi har gjort mest och nu ser vi till att vi har ett mottagande som motsvarar de andra EU-länderna och det tycker jag är helt rimligt, säger statsminister Stefan Löfven. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista