Maja Altehed vill gärna prova sms-metoden.
Maja Altehed vill gärna prova sms-metoden. Foto: Monika Titor /Sveriges radio

SMS kan få dig att sluta röka

3:28 min

Studenter på BTH har fått hjälp att sluta röka genom stöttande och uppmanade sms som föreslår att man ska ta ett glas vatten istället för en cigarett och som ger beröm för varje rökfri vecka.

– En del sms är av typen "Nu har du kommit så här många veckor, fortsätt att kämpa på". Andra handlar om vad man kan göra istället, "Ta ett glas vatten, motionera, gå på bio, istället för att ta en cigarett.", säger Ulrika Müssener, universitetslektor vid Linköpings Universitets och huvudförfattare till sms-studien.

400 studenter har slutat röka
För att vara med i studien skickar man bara in ett sms. Sen börjar behandlingen, som pågår i tolv veckor. I början får man flera sms om dagen, sen när man kommit över den värsta tiden, glesas de ut.

Man uppmanas att förbereda sig genom att ta bort cigaretter, askfat och att tala om för vänner och anhöriga att man vill sluta röka.

En fjärdedel av alla som var med i studien har klarat att sluta röka, vilket blir ungefär 400 personer.

Utanför cafeterian på Blekinges tekniska högskola, BTH samlas rökarna mellan sina föreläsningar. Peter Eriksson som går fjärde året på industriell ekonomi, passerar snabbt förbi dem. Han röker bara när han är ute på krogen, inte i veckorna och är lite tveksam till sms-metoden.

– Jag skulle nog ändå säga att det bästa är att träffa någon face to face, men det är lättillgängligt med sms och man kan ju alltid prova, säger han. 

Vill sluta röka
På trappan sitter Maja Altehed och drar in röken från sin cigarett. Hon går första året på sjuksköterskeutbildningen på BTH.

– Om dagen så blir det lite mindre än ett paket, så nästan 20 cigaretter, säger Maja Altehed.

Maja Altehed vill sluta röka och vill gärna prova sms-metoden som nu är öppen för allmänheten och helt gratis.

Fokusera på utseende
Till hösten finns planer på att gå ner i åldrarna och vända sig till gymnasieelever, men då måste texten i meddelandena ändras lite tror Ulrika Müssener.

– Då ska vi nog fokusera lite mer på utseende, motion och gula tänder, säger Ulrika Müssener.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista