Alf Asplund, ordförande i Smer tillsammans med Matilda Alfsson och Hannes Wettergren från Wämöskolan.
Alf Asplund, ordförande i Smer tillsammans med Matilda Alfsson och Hannes Wettergren från Wämöskolan. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

"Nu bygger man in sensorer i kläder"

6:18 min

Idag tog statens medicin-etiska råd, Smer, hjälp av elever vid Wämöskolan för att diskutera hur nya appar och kroppsnära teknik förändrar våra liv.

Det finns en uppsjö av hälsorelaterade applikationer och andra tekniska verktyg för att hålla koll på våra kroppar. Statens medicin-etiska råd, Smer, utreder just nu hur dessa påverkar oss. Och Kjell Asplund som är ordförande i Smer menar att det finns både nytta och risk med dem.

– Det finns uppenbar nytta, sätter man på sig ett sånt här så rör man sig ungefär en halvtimme mer per dag, säger Kjell Asplund. 

En risk å andra sidan är att friska personer som till exempel använder ett aktivitetsarmband klickar bort all äganderätt till datan som samlas in. Datan kan sedan gå till ett amerikanskt företag som säljer informationen vidare för vinstintressen.  

Matilda Alfsson var en av eleverna som träffade Smer under eftermiddagen.

– Jag tycker det har varit intressant att se att Smer faktiskt kommer ut och gör såna här undersökningar och att man faktiskt har en chans att påverka.

– Man tänker inte så ofta på att aktivitetsarmanden till exempel lagrar en massa information åt amerikanska företag som de sedan kan använda sig av på ett sätt som man inte vill, säger Hannes Wettergren från Wämöskolan. 

– Det som slagit mig mest är att det nog finns en generationsskillnad. Unga verkar fokusera mer på nära integritetsfrågor som om huruvida en förälder kan komma åt informationen i hälsoapparna till exempel, sa Kjell Asplund efter dagens möte med eleverna.

Hur tror du att framtiden för kroppsnära teknik ser ut då?

– Jag tror aktivitetsarmband kommer ses som ganska primitivt, nu bygger man in sensorer i kläderna som kan mäta blodnivåer av hormoner till exempel. En annan sak är att man börjar mäta hjärnaktivitet, där tror jag man kommer att se en väldigt snabb utveckling.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista