Nils-Ingmar Thorell (L)
Kommunfullmäktiges ordförande Nils-Ingmar Thorell (L) måste nu klubba igenom ett 60-tal ärenden en gång till. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Miss gör att fullmäktigebeslut måste tas om

4:12 min

Alla beslut som har fattats i Ronnebys kommunfullmäktige sedan september måste tas om. Anledningen är att protokollen från flera sammanträden har tagits ner en dag för tidigt.

– De är inte ogiltiga, men de är överklagningsbara. Om vi inte tar om besluten så kommer de vara det för all framtid, säger fullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell (L). 

Hur kunde det hända?

– Det finns något som heter mänsklig faktor. Det är bara att gilla läget. 

Enligt kommunallagen ska protokollen sitta uppe på en anslagstavla under 21 dagar, först den 22:a dagen får de plockas ner. Det för att den som vill överklaga ska ha rätt till det. Men av en händelse har det uppdagats att protokollen alltså har tagits ner en dag för tidigt.

– Det finns mer moderna sätt att hantera sådant här. I framtiden blir det säkert elektronisk hantering som gör att sådana här missar inte förekommer, säger Nils Ingmar Thorell.  

Nästa fullmäktigesammanträde måste Nils-Ingmar Thorell därför klubba igenom ett 60-tal ärenden en gång till. 

– Min ambition är att vi försöker ha en massa debatter, utan att vi klubbar igenom dem ärende för ärende, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista