Ett kollage med bilder av Henrik Faming och en skolklass i EU-parlamentet.
1 av 2
Klassen är på väg hem i buss nu. Foto: Privat.
Bilder från tv-kanalen RTL utanför tunnelbanestationen Maalbeek.
2 av 2
Bilder från tv-kanalen RTL utanför tunnelbanestationen Maalbeek. Foto: RTL/TT

Skolklass på väg hem från Bryssel: Ytterst obehagligt

1:55 min

Förstaårseleverna på Mikael Elias Gymnasiet i Karlskrona åkte till Bryssel för att lära sig mer om EU:s högkvarter. På grund av dåden som inträffat är de nu på väg hem.

Henrik Faming är tillförordnad rektor på Mikael Elias-gymnasiet i Karlskrona och var under tisdagen på plats i Bryssel med skolklassen för att bland annat besöka EU-parlamentet. 

– Vi hade just lämnat vandrarhemmet när vi fick höra om explosionen på flygplatsen. Sedan smällde det i tunnelbanan i Maalbeck, bara en bit ifrån där vi befann oss. Ytterst obehagligt, berättar han. 

"Polis överallt"
Alla är oskadda, men eleverna är skärrade.

– Jag tror inte att alla riktigt greppade vad som hänt. Det var polis och militär överallt. Jag och den andra läraren gjorde allt för att lugna dem, berättar Henrik Faming.  

Varit i kontakt med föräldrar
Han beslutade snabbt att klassen skulle ta bussen tillbaka till vandrarhemmet för att hämta sina saker och åka hem till Sverige. 

– Nu sitter vi på bussen på väg till Bremen där vi ska övernatta. Eleverna är trötta. De har varit i kontakt med sina föräldrar och följt nyheter och sociala medier. Nu vilar många efter det som hänt, berättar Henrik Faming. 

Eleverna åkte till Bryssel natten mellan lördag och söndag och skulle vara kvar ända till torsdag. Det är alla skolans förstaårselever, och utöver att prata med EU-politiker skulle de besöka ett koncentrationsläger och kolla runt i staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista