En elev häller upp soppa i en djup tallrik i en skolmatsal.
1 av 3
Tea Grüner som går på Hobyskolan brukar se att eleverna på skolan slänger ganska mycket mat om de tycker att den är äcklig. Foto: Sarah Rätzer.
Elev slänger soppa i en matsal.
2 av 3
Melvin Sandén som går på Hobyskolan i Bräkne-Hoby brukar se att eleverna på skolan slänger mat och slänger själv en till två gånger i veckan. Foto: Sarah Rätzer.
Ronnebys kostchef framför stadshuset i Ronneby
3 av 3
Elena Johansson, kostchef på Ronneby kommun. Foto: Sarah Rätzer.

Ronneby kommun vill minska matsvinnet - men mäter det inte

"De som tycker det är äckligt slänger mycket mat"
3:06 min

Trots att Ronneby kommun har haft som mål i två år att minska matsvinnet i skolorna har det inte gjorts några mätningar av hur mycket mat som slängs.

Ronneby kommun har haft som mål sedan den nya kostenheten skapades 2014 att minska mängden mat som slängs i Ronnebys skolor och förskolor.

Satsat på egen personal
Trots målet har det inte mätts hur mycket som slängs och man kan därför omöjligt veta om det nåtts eller inte.

– Vi är en ny kostorganisation så vi har satsat väldigt mycket på vår egen personal, att känna gemenskap i den nya stora organisationen och att vi utbildar oss för att servera bättre mat, säger Elena Johansson som är kostchef i Ronneby kommun.

Olika metoder i Blekinge
I Blekinges andra kommuner gör man på lite olika sätt när det gäller att mäta hur mycket mat som slängs i skolverksamheten.

I både Karlshamn och Sölvesborg mäter man hur mycket mat som slängs på alla skolor under ett antal veckor om året. I Karlskrona mäter man matsvinnet på tre till fyra utvalda skolor varje år. Och i Olofström har man mätt matsvinnet vid två tillfällen tidigare, men gör det inte varje år.

Mätt en gång
I Ronneby har man mätt matsvinnet i skolverksamheten en gång tidigare men det är först i maj i år som man ska börja göra det kontinuerligt. Detta för att få en bild av hur mycket som slängs för att sen kunna göra olika insatser för att minska matsvinnet.

Daniel Karlsson går på Hobyskolan i Bräkne-Hoby och han ser ganska ofta att andra elever slänger mat.

Vad tycker du om det?

– Det är ganska dåligt för man ska ju inte slösa på maten, den är ju god, säger Daniel Karlsson.

Elena Johansson tror att nästa steg för att minska matsvinnet i skolorna är att lärarna ska ta upp ämnet i undervisningen och förklara varför det är dåligt att slänga mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".