Äldre HBTQ-personer rädda för att söka vård

4:02 min

Många äldre HBTQ-personer, alltså homosexuella, bisexuella, trans- eller queer-personer, känner oro över att behöva ha kontakt med vården. 

Oron handlar om hur de blir bemötta i vården. Det visar landsomfattande forskning.

– Tidigare dåligt bemötande under livet för transpersoner kan ju leda till att man tvekar att söka vård på äldre dar. Och det kan ju få allvarliga konsekvenser, säger doktoranden Anna Siverskog vid Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande i Linköping.

Kände sig uttittad
Anna Siverskog berättar om intervjupersoner som kände sig uttittade då ett trettiotal vårdpersoner gjorde sig ärenden in till sjuksalen helt i onödan bara för att få en glimt av den ovanliga patienten.

Hon tror att det dåliga bemötandet till största delen beror på okunskap.

– Det behövs normkritisk utbildning där personer som arbetar inom äldreomsorgen får förståelse av både kön och sexualitet, säger Anna Siverskog.

En som arbetar just med att upplysa vårdpersonalen om detta är Mats Christiansen, doktorand och lärare vid sektionen för omvårdnad vid Karolinska institutet.

Tror att alla äldre är hetero
Han brukar fråga sina elever, undersköterskor och sköterskor med flera år i yrket om de behandlat någon äldre HBTQ person och svaret är nästan alltid nej. Mats Christiansen är säker på att de visst har träffat på sådana personer, men att de helt enkelt tagit för givet de dessa är hetero.

I sin forskning har han stött på äldre homosexuella män som fått frågan vad "heter din fru" och äldre lesbiska som fått höra att

du ska inte bära tungt nu när du är nyopererad utan be din man hjälpa dig istället.

Att korrigera snabbt så som unga HBTQ-personer gör kan vara svårt för äldre personer menar Mats Christiansen.

– Det är inte alltid man orkar. Du är sjuk, då är det inte lätt att också ta den frågan, när du har ett hälsoproblem som tynger dig, säger Mats Christiansen.

Mats Christiansen tycker att varje landsting borde satsa på att utbilda sin vårdpersonal om bemötande av HBTQ-personer i alla åldersgrupper inte bara utbilda dem som arbetar på ungdomsmottagningar.

Säger ifrån
En som tagit för vana att alltid säga ifrån och korrigera vårdpersonalen är Alvar Ahl som för över 20 år sedan var den förste i Blekinge som ingick registrerat partnerskap.

Han och hans sambo är två av dem som blivit dåligt bemötta. En gång tog läkaren för givet att Alvars sambo skulle genomgå en skönhetsoperation bara för att han var homosexuell. I själva verket skulle han ta bort en knöl på halsen. 
 
– Jag hoppas att den här HBTQ-certifieringen ska ge resultat så att ingen ska behöva vara rädd eller bli ifrågasatt, säger Alvar Ahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista