En häst äter en morot.
Kvarka är något många hästägare fasar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Vaccin mot kvarka inte långt borta

Bengt Guss: Vaccinet är väldigt effektivt
5:41 min

Ett vaccin mot den fruktade hästsjukdomen kvarka är inte långt borta. Det berättar professor Bengt Guss vid SLU för P4 Blekinge.  

Bengt Guss från Sveriges Lantbruksuniversitet har tillsammans med bland annat Karolinska institutet forskat på vad det är som gör att streptokockbakterien framkallar kvarka.

Med resultaten har man försökt konstruera ett vaccin som bygger på en ny princip där bakterien inte finns med i själva vaccinet. Istället innehåller vaccinet proteiner som klonats från protein som varit involverad i sjukdomsprocessen. 

– Det svåra har varit att hitta de proteiner som är viktiga för bakterien att orsaka sjukdom med och sedan formulera dem på ett sådan sätt att det blir ett effektivt och säkert vaccin, ett som inte ger några biverkningar, säger Bengt Guss.  

Men forskningen har varit mycket framgångsrik och ett vaccin är nära.

– Vi har sett att det vaccin vi nu tagit fram har varit väldigt effektivt mot kvarka.

Men vaccinet är än så länge en slags prototyp. För att skapa ett verkligt vaccin som hästägare kan använda sig av så kräver Europeiska läkemedelsverket fler kliniska försök som visar att det verkligen funkar. Och sedan måste man också hitta en metod att tillverka vaccinet så billigt som möjligt.  

Det intressanta är också att streptokockbakterien som orsakar kvarka är närbesläktad med den som orsakar halsfluss hos oss människor. Så frågan är ju om ett sådant vaccin också kan vara på gång.  

– Principen att vaccinera med rekombinanta proteiner är inte helt omöjligt att man skulle kunna utveckla mot grupp A streptokocker också, men då måste man använda andra komponenter.

Tiotusenkronorsfrågan är när hästägare kan få ta del av vaccinet mot kvarka och Bengt Guss tror att man är där inom några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".