Sjukhusdirektör Lars Almroth. Foto:Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Lars Almroth, sjukhusdirektör Landstinget Blekinge har inga planer på att HBTQ-certifiera Blekingesjukhuset. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Blekingesjukhuset satsar inte på HBTQ-frågor

3:34 min

Trots att flera landsting satsat på att utbilda sin vårdpersonal i HBTQ-frågor har Blekinge landsting inga planer på att låta personalen gå några sådana kurser. 

– Jag vet inte om man kan säga att vi inte gör någonting, men det stämmer att vi inte har en certifierad verksamhet, säger Lars Almroth, sjukhusdirektör på Landstinget Blekinge. 


Finns det planer på att HBTQ-certifiera vårdpersonalen på sjukhuset?
– Nej. Det är en stor process, vi är 2 700 medarbetare. Det gör man inte i en handvändning. Det är inte bortprioriterat, men det har inte varit uppe på agendan, säger Lars Almroth.

Kommer du att ta upp det på agendan om att man ska prata könsneutralt till patienter, och exempelvis säga "din partner" istället för "din man" eller "din fru"?
– Ja och det finns säkert de som är bättre än jag på att ta upp det här. Vi ska vara med på Pride i Karlskrona så det finns kunskap och engagemang.

Magnus Stentagg är sexolog och sjuksköterska inom Landstinget Blekinge. Han är inte förvånad över att gruppen äldre HBTQ-personer glömts bort i vården.
– Man har en syn på äldres sexualitet som att den inte finns, säger Magnus Stentagg.

Äldre är visst sexuellt aktiva
Magnus Stentaggs forskning visar att i gruppen 60 till 70 år är en övervägande del sexuellt aktiva. Bland dem som är i gruppen 70 till 80 år, alltså den gruppen som besöker sjukvården mest, där är det fortfarande väldigt många som är sexuellt aktiva. Och i gruppen 90 år eller äldre är var tionde person sexuellt aktiv. Ställer man inte rätt frågor så kan det få allvarliga konsekvenser menar Magnus Stentagg.

– Har man en strokepatient så kan mediciner som Viagra vara direkt farliga. Som vårdpersonal har vi skyldighet att lyssna på patienten och också att våga ställa frågan, säger Magnus Stentagg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista