Camilla Gärdebring, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamn.
Camilla Gärdebring, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamn. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Extra månadslön för Karlshamnssköterskor som väntar med semestern

3:25 min

För att inte riskera att stå utan sjuksköterskor i sommar har Karlshamns kommun gått ut med förfrågningar till sina ordinarie sköterskor om de kan vänta med att ta semester till hösten.

Bristen på sjuksköterskor i semestertider är stor. I Karlshamn har man därför bestämt sig för att erbjuda kommunens sjuksköterskor en extra månadslön och två extra semesterdagar om de låter bli att ta semester i sommar och istället väntar till hösten.

Camilla Gärdebring som är chef för omsorgsförvaltningen säger att man gör det här för att säkra vården i sommar:

– Det här är ett sätt, sen överrekryterar vi och tar hjälp av bemanningsföretag när vi behöver. Vi tar också upp undersköterskor som jobbar nära sjuksköterskor som stöd till dem.

Förra sommaren löste man problemet med sjuksköterskebristen bland annat genom att sköterskorna gick in och tog extra arbetspass utöver sin ordinarie arbetstid. Vilket många gjorde. Den möjligheten finns även i år och sköterskorna får då 1 000 kronor extra för varje extra arbetspass de gör.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista