Boken skildrar ett stycke kulturhistoria. Den är en angelägenhet för alla Olofströmare.
1 av 2
Boken skildrar ett stycke kulturhistoria. Den är en angelägenhet för alla Olofströmare. Foto: Henrik Olsson
Voitto Heikura fick idén till boken om den finska arbetskraftsinvandringen för flera år sedan. I dag är han glad att många medlemmar i den finska föreningen har hjälp hjälpt till att förverkliga den.
2 av 2
Voitto Heikura fick idén till boken om den finska arbetskraftsinvandringen för flera år sedan. I dag är han glad att många medlemmar i den finska föreningen har hjälp hjälpt till att förverkliga den. Foto: Henrik Olsson

Boken om Olofström säljer som smör

1:35 min

När Finska föreningen i Olofström gav ut en bok om hur orten var när finländarna kom dit på 60-talet räknade man inte med något större intresse. Men boken "Dessa våra stigar till Olofström" är en dunderhit.

– Vi har sålt hela 700 exemplar. Nu har en ny upplaga just lämnat tryckpressarna, säger Voitto Heikura, ordförande i Finska föreningen.

Trots den stora försäljningsframgången kan man inte påstå att han har blivit kaxig.

– Vi hoppas förstås att sälja alla, men det behövs egentligen inte, bara det går ihop sig, säger han.

Olofströmare känner igen sig
Boken innehåller 23 berättelser och de flesta har skrivits av första generationens finländare.

Läsaren får bland annat inblick i hur det gick till 1969 när bussarna som var fullastade med blivande Volvoarbetare från Finland anlände till Olofström.

– Resan gick enda från finska Lappland, en resa på 170 mil. När vi kom fram undrade vi var centrum låg, vi var ju mitt i en granskog, säger Voitto Heikura.

Boken skildrar ett stycke kulturhistoria. Alla som har vuxit upp i Olofström lär känna igen sig. 

"Lilla Chicago"
En av flera uppseendeväckande händelser som inte har gått bokens redaktion förbi utspelar sig 1965 när rikspressen utnämner Olofström till Lilla Chicago.

– Samhället kallades ju så för att folk söp och slogs. Alla samlades runt Sjöbergs pub och det fanns ju nästan bara män. Finnar, jugoslaver och svenskar. Det var de som drack öl som slogs.

Hände det att du själv var inblandad i slagsmål?

– Nej, nej. Det finns de som påstår det, men jag tror inte att det var så, säger Voitto Heikura.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista