Ett kollage med bilder av Henrik Faming och en skolklass i EU-parlamentet.
Klassen är på väg hem i buss nu. Foto: Privat.

Tid för att ventilera efter Brysselresan

"Skönt att vara i trygghet"
3:23 min

Skolresan hamnade mitt i centrum för den terror som skakade Europa i tisdagsmorse. Igår kväll kom Mikael Elias Gymnasiets elever hem från Bryssel, oskadda men skakade.

Tre skolklasser från Mikael Elias Gymnasiet var i Bryssel för att lära sig mer om EU-kommissionen, besöka ett koncentrationsläger och se staden.

Klassen avbröt sin resa när terrorattentaten i tisdags inträffade. De kom tillbaka till Karlskrona igår kväll.

– Det känns väldigt skönt att vara i trygghet, berättar rektor Henrik Faming, som var med på resan.

Hemresan har varit omtumlande, men fungerat bra med tanke på omständigheterna. Han tycker att det är skönt att alla elever är oskadda, och att de kunde ta sig hem till tryggheten så fort.

Hörde smällarna
När klassen var på väg till ett museum hörde det om terrorattentaten på flygplatsen. Inte långt därefter hördes explosionen i tunnelbanan inte långt från deras buss.

Henrik Faming tog snabbt ett beslut tillsammans med sin kollega att återvända till vandrarhemmet, packa ihop allt bagage och avbryta resan.

– Jag är väldigt tacksam att jag var på plats, att jag kunde leda och ha full insyn och hantera situationen där den uppstått, berättar han.

Tid för att vara med varandra
Reaktionerna från eleverna har varit olika. En del reagerade direkt och blev ledsna och oroliga. Då stålsatte sig en del och tröstade sin kamrater. På bussen hem nåddes sedan de av pressen och genomgick sin kris.

– Överhuvudtaget har det varit en bra stämning bland eleverna, de har varit jätteduktiga, säger Henrik Faming.

Idag har det inte varit några lektioner. Eleverna som var på klassresan har fått samtala med varandra tillsammans med elevhälsan. Även chefen från Stockholm har också varit på plats.

Dagen har handlat om att ventilera, skriva, rita och prata med sina kompisar. Nu blir det påsklov, sedan fortsätter Mikael Elias Gymnasiet med att stötta sina elever.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".