Byggnadsantikvarie Ivar Wenster känner på en hörnsten av Aspö kyrka. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
1 av 2
Ivar Wenster, byggnadsantikvarie vid renoveringen av Aspö kyrka. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio. Foto: Andrea Jilder
De nya tegelstenarna är lite mer rosa än de gamla. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
2 av 2
Hittar du den nya tegelstenen? Färgskillnaden ska minska med tiden. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio. Foto: Andrea Jilder

Vädret sprängde kyrkväggen - lagad med tyska stenar

1:36 min

Det tog fyra års planering och en resa till Berlin för att hitta nya tegelstenar som matchade de gamla. Men nu är renoveringen av Aspö kyrka klar.

Aspö kyrka är byggt på sent 1800-tal av tegel från Nättraby tegelbruk. Men det utsatta läget precis vid Östersjön satte tidigt sina spår i kyrkans ytterväggar.

Det salta vattnet går in i teglet och bildar kristaller. Och när teglet torkar så sprängs det sönder.

– Teglet började faktiskt sprängas sönder redan när kyrkan var tio år gammal, säger Ivar Wenster, byggnadsantikvarie.

Höll inte måttet
För fyra år sen började arbetet med att renovera kyrkan. Men om det fanns tusen tegelbruk i Sverige när Aspö kyrka byggdes, så finns nu nästan inga kvar. I alla fall inga som höll måttet.

– Så vi fick åka till Berlin där vi hittade ett tegelbruk som jobbade på samma sätt som Nättraby gjorde för hundra år sen, säger Ivar Wenster.

Fick prova sig fram
Det tyska tegelbruket fick göra några tegelstenar men de fick bakläxa och ändrade lite i färgen. Till slut var Ivar Wenster och hans kollegor nöjda.

Under fyra månader har trasiga bitar plockats bort och ersatts av nya och nu är kyrkan färdigrestaurerad. Men läget vid Östersjön är förstås fortfarande lika utsatt med saltvatten och hårda vindar.

– Man kommer att få fortsätta att reparera kyrkan. Vi har inte heller bytt alla stenar, utan det finns sönderfrusna delar kvar. Men någonstans måste man sätta en gräns och nu tror jag att kyrkan klarar sig ganska många år, säger Ivar Wenster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista