Erik Belin tittar åt sidan framför en vit vägg
"Jag skulle vilja påstå att det är dags för en diskussion av en hopslagning av lag i Blekinge!" Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Erik Belins hockeyvärld

Belin: Honken spelar i någon sorts trans

Bloggaren Erik Belin analyserar och tycker till om Karlskrona HK:s och Olofströms framgångar och Mörrums nedflyttning. 

Det märks på alla reaktioner efter matchen att Karlskrona HK vann en oerhört viktig match på Hovet under långfredagen.

Politiker, fans med flera andas ut och många anser att AIK omöjligt vinner två matcher i ABB arena.

Jag vill inte påstå att det är hemmafördelen som avgör utan mer Honken som spelar i någon sorts trans. 96.03% är helt sjukt bra!

Det handlar om att vinna matcher och som Per Hånberg sa tidigare så är de inte intresserad av att spela snyggt. Det handlar bara om att vinna.

Karlskrona HK:s fördel med 3-1 i matcher inger en trygg känsla och en känsla av att det är skönt att få spela på hemmaplan och säkra SHL-kontraktet.

AIK har imponerat under matchserien och jag tycker att AIK har varit bättre än KHK om vi enbart ser till spelet i matcherna, men återigen det handlar om att vinna matcher.

Karlskrona HK vinner på söndag med 4-1 om inte AIK:s tränare Roger Melin bestämmer sig för att dra fram ett ess ur rockärmen. Ta bort Honken är det enda jag kan se som möjligt alternativ?! 

Och så till Mörrum. Det blev som bloggen tippat innan kvalserien startade. Mörrum degraderas till division två.

Tungt för laget och föreningen som helt enkelt får lära sig av sina misstag och jobba vidare.

Mörrums sportchef Lönken går ut och kritiseras sig själv att han inte tidigare plockade upp Andreas Ernebrand som huvudansvarig tränare för A-laget.

Ända sedan november månad har bloggen hävdat att ett tränarbyte är ett måste. Synd att Lönken började läsa bloggen för sent bara. 

Mellan raderna i intervjun efter matchen skickar Lönken en känga till tidigare tränaren och assisterade sportchefen Jens Svensson som varit involverad både som tränare och beslutande sportchef under den perioden.

Det är lätt att vara efterklok och omöjligt att säga att Mörrum hade spelat hockeyettan nästa år, men tränarbytet kom för sent den här gången så enkelt är det.

Största problemet i Mörrums lag har varit attityden hos spelarna. Flertalet spelare har nu på slutet varit helt oberörda gällande situationen som laget befunnit sig i och inte visat stoltheten varken för sig själv eller för laget. Bedrövligt! 

Juniorlaget i Mörrum avancerar dock till J20 Elit och vilket jobb laget och Andreas Ernebrand har gjort med Mörrums juniorer!

Lite olägligt avancemang i och med A-lagets degradering men samtidigt spännande att se hur föreningen formerar sitt A-lag och J20 nästa säsong. Samma trupp kanske?

Olofström har dock fortfarande chansen. Vinsten i derbyt mot Mörrum resulterar i att Olofström har exakt samma poäng som dagens tvåa Hanhals har. 

Hanhals avslutande schema är Mörrum hemma och Varberg borta. Olofström börjar mot Varberg hemma och avslutar mot Bäcken HC borta.

Varberg behöver spela in två poäng för att säkra Hockeyettanplatsen och inte bli indragen i en eventuell ”målskillnadshistoria” nu i slutet.

Att OIK börjar att möta Varberg ser jag bara som en fördel. Det grundar jag i att Olofström vinner den matchen och att Mörrum inte kommer att hjälpa OIK genom att knipa någon poäng mot Handlas och allt avgörs i sista omgången. 

Inför sista omgången kommer Varberg ha 20 poäng, Hanhals 18 poäng och OIK 18 poäng. Det resulterar i att OIK enbart behöver vinna mot Bäcken för att gå upp i Hockeyettan eftersom Varberg och Hanhals spelar mot varandra.

Rafflande avslutning där OIK har ett guldläge inför avslutningen.

Ha en fortsatt bra påsk!

/Erik Belin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista