Blekingesjukhuset Karlshamn  Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Det blir billigare att behålla de två sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona, enligt utredningen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Billigare med två sjukhus än ett

Det blir billigare att behålla de två sjukhusen i Blekinge än att bygga ett nytt gemensamt. Det visar den utredning som ska presenteras för landstingspolitikerna idag.

Enligt utredningen skulle kostnaderna på en 30-årsperiod bli omkring 1,7 miljarder kronor dyrare om det beslutas att bygga ett nytt sjukhus, jämfört med om man behåller de två sjukhusen, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Dessutom menar utredningen att det behövs två sjukhus för att effektivt kunna driva den framtida vården.

– Utredningen vi har gjort visar tydligt på att det blir dyrare att bygga ett nytt sjukhus centralt i länet, än att bygga på de sjukhusplatser vi använder oss av i dag, säger Peter Lilja, landstingsdirektör, till SVT Nyheter Blekinge.

Det var för drygt en månad sen som landstingsfullmäktige beslutade om en ny grundlig utredning om ett nytt sjukhus på ett ställe i Blekinge. Utredningen presenteras för landstingsstyrelsen i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista