Kvinna hjälper åldring med strumporna Foto: Nina Varumo/TT
De nya arbetskläderna ska bland annat ha korta ärmar. Foto: Nina Varumo/TT

Vårdpersonal får nya arbetskläder

1:35 min

Olofström är den enda kommunen i Blekinge som uppfyller Socialstyrelsens skärpta krav på hygien och arbetskläder.

Sen årsskiftet ska alla arbetskläder inom vård och omsorg vara kortärmade och bytas minst en gång om dagen, bland annat för att stoppa spridningen av resistenta bakterier. Det har Socialstyrelsen beslutat.

Men idag är Olofström den enda kommunen i Blekinge som uppfyller de kraven.

En välkommen skärpning

I Ronneby pågår arbetet för att kunna uppfylla kraven för fullt, men det arbetet kommer inte blir klart förrän i början på 2017. Britt-Marie Karlsson, kvalitétsutvecklare på äldreförvaltningen i Ronneby, välkomnar de nya reglerna.

– Det kommer välkomnas av all personal. De har efterlyst arbetskläder i ett antal år. Då ska man inte behöva ta hem sina privata kläder för att tvätta, utan det ska finnas kläder på arbetsplatsen som vi vet tvättas efter reglerna, säger Britt-Marie Karlsson.

I Ronneby vill kommunen skapa ett helhetskoncept där ett företag både hyr ut och tvättar arbetskläderna åt vårdpersonalen. De nya rutinerna kommer kosta cirka 2 miljoner kronor om året, och det är en av anledningarna till att arbetet inte kan gå fortare, menar Britt-Marie Karlsson.

– Eftersom det handlar om så mycket pengar måste det gå hand i hand med budgeten, plus att vi måste upphandla det och det tar sin tid.

Kommunerna olika långt komna

Ett liknande koncept är på gång i Karlskrona kommun, och där hoppas man att upphandlingen blir klar till sommaren. Även Karlshamn och Sölvesborg har börjat titta på hur kommunerna ska göra för att uppfylla kraven, men än så länge är det bara Olofström som uppfyller dem.

De nya skärpta reglerna togs fram av Socialstyrelsen förra året och trädde i kraft vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista