Blekingesjukhuset Karlshamn  Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
1 av 2
Blekingesjukhuset Karlshamn Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/SR.
2 av 2
Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/SR.

Fortsatt satsning på två sjukhus trots att kalkylen spruckit

2:06 min

Också att behålla två sjukhus i Blekinge blir dyrare än tidigare kalkyler enligt den nya utredning som las fram på landstingsstyrelsen idag.

Trots det beslutade man att fortsätta satsa på de båda befintliga sjukhusen.

Tuffa prioriteringar
Det kommer att tvinga fram prioriteringar sa det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström, som ändå var nöjd med den fördjupade utredningen.

Kalle Sandström menar att han och majoriten tycker det är rätt att gå vidare med två sjukhus. 

Dyra investeringar väntar
Det var för en månad sedan som landstingsfullmäktige beslutade om en ny grundlig utredning om ett nytt sjukhus på ett ställe i Blekinge. Och när utredningen idag las fram visade det sig att inte bara byggandet av ett nytt sjukhus, utan också att bygga vidare och bygga om de två befintliga sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona kommer att bli betydligt dyrare än de 3,5 miljarder som landstinget har beslutat om. Men mer pengar finns inte, därför kommer nästa svåra beslut att bli vilka byggnader landstinget ska satsa på för att också ha råd att flytta ut vården från sjukhusen närmare patienterna.

– Vi kan inte utreda oss fram till svar på alla frågor, utan till syvende och sist måste det bli politiska avvägningar, säger Kalle Sandström.

För kort förberedelsetid
Också oppositionsrådet moderaten Alexander Wendt tyckte det var en gedigen utredning som presenterades, men menade att man behövde mer tid för att sätta sig in i den än den vecka man haft på sig. Därför avstod nästan hälften av landstingsstyrelsens ledamöter från att delta i beslutet.

– Så sent som i skärtorsdagskväll kom de senaste siffrorna och det är lite väl mycket begärt av oppositionen att vi ska reda ut det under påskhelgen, säger Alexander Wendt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista