Pensionärer löser lärarbrist. Skolområdeschef Helen Allevang och Karl-Erik Olsson och Anna-Karin Gabrielsson som båda har gått tillbaka till skolan efter några års pension. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Skolområdeschef Helen Allevang och Karl-Erik Olsson och Anna-Karin Gabrielsson som båda har gått tillbaka till skolan efter några års pension. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Lärare bryter pensionen - löser lärarbristen

1:55 min

I Karlskrona har nu 40 pensionärer brutit sin ledighet för att gå tillbaka och arbeta i kommunens skolor. Den äldsta är 78 år. Och prognosen är att ännu fler behövs.

Karl-Erik Olsson gick i pension 2013 men är nu tillbaka som rektor på Hasslö skola.

– Vi är faktiskt fyra pensionärer bara på Hasslö skola. Det är jag, två mellanstadielärare och en lågstadielärare, säger Karl-Erik Olsson.

Brev till pensionärer
Så här såg det inte ut i Karlskronas skolor bara för ett år sen. Men nu är antalet pensionärer som brutit sin ledighet och börjat jobba igen drygt 40 till antalet.

Nyligen gick kommunen ut med brev till ytterligare 35 pensionerade lärare i hopp om att få tillbaka dem till i en skola där det råder rejäl lärarbrist. Men bara två nappade.

– Jag tror att jag valde fel målgrupp då jag skrev till dem som gick i pension för bara något år sen. Då njuter man nog fortfarande av ledigheten. Man ska nog ha varit pensionär i ett par, tre år, säger Helen Allevang, skolområdeschef i västra Karlskrona.

Vill hjälpa till
Istället är det mun-mot-mun-metoden som fått de flesta pensionärerna att återgå till skolan. De träffar en gammal kollega, blir uppringda av sin gamla rektor eller hör om behovet från en förälder. Som det var för Anna-Karin Gabrielsson, som fram till för en månad sen, varit pensionär i sex år.

– Kommer det föräldrar och berättar om hur jobbigt deras barn har det i skolan så vaknar den där lilla tanken "åh, tänk om jag kunde hjälpa till", säger Anna-Karin Gabrielsson som varit pension är i sex år.

Storstadsbekymmer sprider sig
Så redan nu är lärarna i skolan för få. Och inom några år är det ännu fler lärare som går i pension. Dessutom är det ingen större rusning till lärarutbildningarna, enligt Helen Allevang.

– Vi hade Skolverket här nyligen och de säger att vårt bekymmer har funnits i storstäderna länge men nu har det börjat slå igenom i städer av vår storlek också, så vi är inte unika, säger Helen Allevang.

Om alla 35 du skrev till skulle nappa, skulle du ha jobb till alla då?

– Inte heltid, men det tror jag inte de vill ha. Men vi skulle absolut hitta uppdrag till de flesta, det tror jag, säger Helen Allevang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista