Andris Jurjaks, trädgårdsmästare, tittar fram mellan två trädstammar. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Andris Jurjaks, trädgårdsmästare i din tjänst! Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Hög tid att plantera ut magnolian

Hur hårt klan man beskära vinbärsbuskarna och hur ska man klippa en gammal rosenspirea? Det var frågor som trädgårdsmästare Andris Jurjaks gav svar på i dagens telefonväkteri.

Fråga: Jag har fått en magnoliabuske i present. Är det för tidigt att sätta ut den? 

Andris svarar: Nej, bara ut med den. Den vill ha ljus och har inga problem med några frostnätter om det skulle bli kallare igen. 

Fråga: Hur hårt kan man beskära vinbärsbuskar?

Andris svarar: Du kan beskära riktigt hårt, men då kommer det att dröja några år innan de ger bär. Du kan också klippa lite mindre, men med jämna mellanrum för att stimulera nya skott. Vinbär kan du klippa året runt, liksom äppelträd. 

Fråga: Jag ska börja odla på min koloni och undrar om jag ska vända ner kalken som legat över vintern innan jag gödslar med hönsgödsel?

Andris svarar: Du kan lägga på gödslet först och sen vända ner både den och kalken på en och samma gång.

Fråga: Hur man ska klippa en 30 år gammal rosenspirea? 

Andris svarar: Klipp den genast, så hinner nya skott komma ut och ge blommor. Det kommer bli stor skillnad på en växt som stått i 30 år!

Fråga: Min pipranka är 15 år gammal och väldigt stor. Hur klipper jag ner den?

Andris svarar: Ta det försiktigt och klipp inte ända ner. Klipp bort det som stör och frisera den kontinuerligt istället för att ta för mycket på en gång. Piprankan är en härlig växt som trivs både i sol och skugga och ger ett lummigt intryck. 

Fråga: Jag har en hortensia blommade fint förra året. Hur ska jag göra med de gamla skotten i år?

Andris svarar: Ta bort de gamla blommorna i toppen, men var rädd om de gamla skotten för de kommer att blomma igen. Putsa i topparna tills det gröna tittar fram. 

Fråga: Mitt plommonträd har inte blommat en enda gång sedan jag planterade det. Varför är det så?

Andris svarar: Olika plommonsorter är olika snabba på att ge frukt. Vissa är så sega som tolv år, medan andra ger frukt mycket snabbare. 

Fråga: Jag vill klippa ner sidorna på min tujahäck. Går det bra? 

Andris svarar: Jadå, vintergröna växter kan man klippa och forma som man vill, men klipp inte in så långt att alla gröna barr försvinner. Vänta gärna till i maj, när de gröna skotten är på väg. 

Fråga: När ska man sätta ner Daliaknölar? 

Andris svarar: Det börjar bli dags. Men inte så länge det finns risk för frost. Behåll dem istället i en hink tills det är riktigt frostfritt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista