Dante Bergman sitter i sin pappa Mattias knä och ler mot honom.
1 av 3
I dag mår Dante Bergman, åtta år, bra. Men han är inte friskförklarad än. Det tar tio år efter avslutad behandling och Dante har fem kvar. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Dante Bergman tittar in i kameran.
2 av 3
"Man får åka på en säng med hjul". Dante berättar hur det är att göra återbesök på sjukhuset. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Dante Bergman och hans lillebror Ilon sitter på golvet och leker med bilar.
3 av 3
Dante leker ihop med sin lillebror Ilon. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Tema: Cancer

Tvåårige Dante hade hjärntumör stor som ett ägg

6:16 min

När Dante var två år hittade läkarna en tumör stor som ett ägg i hans bakhuvud. När pappa Mattias Bergman fick veta att bara drygt hälften överlever en sådan vändes hela världen upp och ner. 

Dante Bergman från Karlshamn var som vilken tvååring som helst. Förutom en detalj. Hans föräldrar tyckte att hans huvud lutade lite åt ena hållet när han gick. De gick på flera läkarbesök utan att få svar på vad det kunde vara. 

Till slut skickades familjen till röntgenavdelningen på sjukhuset i Malmö, där de bodde då. Mest för att utesluta en tumör.

– Vi var hur lugna som helst eftersom det just skulle handla om att utesluta cancer, berättar Dantes pappa Mattias Bergman. 

Tumör på lillhjärnan
Därför blev chocken extra stor när föräldrarna fick beskedet. Deras tvååring hade en tumör stor som ett ägg på lillhjärnan. 

– Allt gick så snabbt. Plötsligt satt vi i en ambulans på väg till barnsjukhuset i Lund. Jag var tvungen att ringa våra föräldrar för att berätta vad som hänt och min röst höll inte, berättar Mattias Bergman. 

Läkarna kunde inte ge besked om ifall tumören var elakartad eller ej, men de visste att den måste ut så snabbt som möjligt eftersom den kunde stoppa Dantes blodtillförsel. Men eftersom det var en så pass riskfylld operation var två kirurger tvungna att vara på plats och det hela drog ut på tiden. 

Tillvaron blev surrealistisk
Under de dygn som familjen fick bo på sjukhuset i väntan på operation, så upplevde Mattias Bergman tillvaron som en dimma. 

– Allting utanför sjukhuset blev surrealistiskt. Att stå i mataffären och välja mellan pasta eller ris var så absurt, berättar han. 

Operationsdagen kom och efter sju timmars intensivt arbete kunde kirurgerna berätta för Dantes föräldrar att allt hade gått bra. Men de kunde också berätta att tumören hade varit elakartad och att deras tvåårige pojke nu skulle behöva genomgå cellgiftsbehandlingar i 14 månader. 

Nästan varannan dör
Där och då började en tuff tid, då Mattias Bergman inte visste om hans förstfödde son skulle överleva eller inte. 

– Överlevnaden ligger på 60 procent. Man blev inte direkt lugnare av att veta att varannan dör. Jag försökte fokusera på att finnas där för Dante, men ibland kom tankarna på vad som kunde hända och då bröt jag ihop, förklarar han.

Svarade väl på behandling
Trots de extremt krävande cellgifterna och massor med infektioner på grund av ett nedbrutet immunsystem, så svarade Dantes kropp väl på behandlingen. Och hans pappa har flera ljusa minne av tiden då han slutade arbeta för att vara hemma med sin cancersjuke son. 

– Paradoxalt nog så mådde jag inte så dåligt som man kan tro. Det berodde nog på att min roll blev så tydlig. Jag skulle finnas där för mitt barn och ingenting annat, säger Mattias Bergman. 


"Andas i ballong"
Och efter mer än ett år kunde familjen pusta ut. Åtminstone delvis, eftersom det tar lång att bli friskförklarad efter en sådan här hjärntumör, tio år efter avslutad behandling. Fortfarande måste Dante, som nu är åtta, åka och röntgas flera gånger om året. Såhär berättar han om det: 

– Man får åka på en säng som har hjul. Och så ska man andas i en ballong för att somna. När man vaknar smakar det illa i munnen, så då får man äta en macka. 

 

Tema: Cancer

Hela vecka 16 hade vi på P4 Blekinge temavecka om det ständigt aktuella ämnet cancer. 

Vi försökte belysa cancer ur alla tänkbara vinklar och perspektiv. 

Behöver du råd och stöd kring cancer? Ring Cancerfondens stödtelefon på 020-595959. 

Här finns all rapportering rån temavecka samlad. 

näracancer.se kan du som är ung och står nära någon som har cancer få stöd och hjälp. 

Cancerrådgivningen ger stöd och svar till allmänheten i frågor om cancer.  

Ependymom

Tumörform som utgår från ependymceller, vilka täcker hjärnans och ryggmärgens vätskefyllda hålrum Tumören kan spridas med ryggmärgsvätskan. Hos barn växer ependymom vanligen i bakre skallgropen, medan den uppträder i storhjärnan hos vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista