Halewijn Bulckaen står i sin butik med massor av smycken i bakgrunden
Pärlor av alla slag är en stor del i Halewijn Bulckaen yrke. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Kläddesignern som fokuserar på de små detaljerna

"Det ska ge en positiv känsla att se på smycket"
4:43 min

Skyltfönstren i hans ateljé är fyllda av vackra tyger och pärlor. Halewijn Bulckaen från Belgien valde Karlskrona och pilliga hantverk framför Stockholm och de stora klädekollektioner.  

Halewijn Bulckaen från Belgien fick efter att ha avslutat sina studier till kläddesigner jobb i Stockholm.

Men efter många år i storstan lockade kärleken med honom till Blekinge och Karlskrona där han för ett år sedan öppnade sin egna lilla ateljé med utsikt över Borgmästarefjärden. Där skapar han broderier, smycken och kläder för den som uppskattar vackra och ovanliga accessoarer. 

Och kreativiteten och känslan för konsthantverk, den har han fått med modersmjölken. 

– Min mamma, som är en av mina största inspirationskällor är broderikonstnär med ull som främsta material. Och morfar är kostymdesigner, berättar Halewijn Bulckaen. 

Men det var inte självklart att det var just tyger och pärlor han skulle jobba med. 

– Jag har verkligen fått söka efter min plats i kreativiteten och det har varit en lång process. Allteftersom insåg jag att det inte var stora klädkollektioner som var min grej, utan de små, krävande detaljerna jag ville hålla på med, berättar han och tar fram ett halsband för att visa hur ett av hans verk kan se ut. 

– Det består av tibetansk turkos och så har jag broderat med pärlor i metall och glas. Och så jobbar jag mycket med symbolik och numerologi, så pärlorna är udda i antalet. Jag vill att smycket ska inge en positiv känsla när man tittar på det, berättar han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".