Kille bakom mikrofon
Mikael Mattsson Foto: Patrik Franke

Mikael Mattson mår äntligen bättre

"Känslan är obeskrivlig"
12 min

Mikael Mattsson från Karlskrona är en av väldigt få som drabbats av den  obotliga blodsjukdomen PNH som gör att de röda blodkropparna bryts ner för fort. Efter år av svåra symtom mår han äntligen bättre tack vare sin nya medicin.

Extrem trötthet, blodbrist och svåra magsmärtor är några av symtomen som Mikael Mattson levt med i flera år och i höstas tvingades han sluta sitt arbete på grund av att kroppen inte orkade längre.

Det finns en medicin, Soliris som lindrar sjukdomen genom att den skyddar nya blodkroppar från att brytas ner, men medicinen är dyr och det tog lång tid innan Mikael fick besked om att han skulle få den. Nu har han tagit den i ett par månader och mår mycket bättre.

– Olika symtom har klingat av. Som att det inte längre kommer blod i urinen. Den känslan är obeskrivlig. Och magsmärtorna försvann direkt efter första dosen av behandlingen.

För tre vekor sedan blev Mikael pappa och att orka ta en promenad med barnvagnen känns som en seger berättar han. I maj börjar han också jobba igen.

– Det kryper i kroppen på mig. Jag längtar efter att få komma tillbaka till verkligheten igen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".