Facket Byggnads och arbetsgivarnas Sveriges Byggindustrier kom överens sent på söndagskvällen. Byggkonflikten avbryts med omedelbar verkan.
Facket Byggnads och arbetsgivarnas Sveriges Byggindustrier kom överens sent på söndagskvällen. Byggkonflikten avbryts med omedelbar verkan. Foto: Lars Pehrson/TT

Byggstrejken slut

Inte lika hög löneökning
1:39 min

Byggkonflikten var sent på söndagskvällen över, då hade parterna slutit ett avtal som gäller drygt ett år. Strejken avbröts med omedelbar verkan.

– Vi var inte speciellt villiga att lämna från oss någonting och jag tycker inte vi gjort det i någon enda del, säger en mycket nöjd Johan Lindholm, ordförande i facket Byggnads.

Men kravet på 3,2 procents löneökning lyckades Byggnads inte få igenom. Avtalet landade i stället på 2,2 procent, vilket är i linje med det så kallade ”industrins märke”, alltså den nivå som parterna inom industrin nyligen enades om.

Ett huvudkrav från facket var att lönesystemet, ackorden, inte skulle förändras.

– Utifrån de frontalangrepp som man haft på våra lönesystem och med den enorma kampvilja som funnits därute, så tror jag vi visat att det här var en dörr som var stängd redan innan avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm. Och nu är den förseglad med lås och bom!

Oförändrat ackordssystem var alltså ett grundkrav från facket Byggnads och att det inte blev några ändringar beklagas av arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier och dess förhandlingschef Mats Åkerlind:

– Ackordsreglerna är ett bekymmer och vi måste på något vis komma i från att alltid ha ackord som utgångspunkt utan det måste finnas utrymme för andra lönesystem också. Men vi har ändå lyckats få ett avtal där vi tar ansvar och att vi hamnar på industrins märke, 2,2 % på 12 månader. Att vi sedan kan få in fler kvinnor och nyanlända i byggindustrin känns väldigt positivt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".