Mamman Anette Andersson med barnen Ella, Erik och Emil Svensson.
Mamman Anette Andersson med barnen Ella, Erik och Emil Svensson. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Tema: Cancer

Syskon till cancersjuka barn får hjälp

"Syskonet kan tro att cancern är deras fel"
7:42 min

Syskon till barn som är sjuka i cancer mår ofta dåligt. Föräldrarnas fokus ligger på det sjuka barnet och syskonen kan känna sig ensamma, utanför och ibland även tro att det är deras fel att syskonet blivit sjukt. Men det finns hjälp att få. 

När sexårige Erik Svensson i Asarum blev sjuk i leukemi fick hans storebror Emil och lillasyster Ella hjälp av en syskonstödjare, Petra Svensson som arbetar på barnkliniken i Lund.

– Det är så många andra som tänker på det sjuka barnet. Jag finns till för syskonen, säger Petra Svensson.

Det finns sammanlagt åtta syskonstödjare i Sverige. Det är så många som Barncancerfonden har råd med idag. Syskonstödjarna kan vara sjuksköterskor, fritidspedagoger eller andra som har vana av kontakter med barn och ungdomar. De hjälper ofta till att informera både på det sjuka barnets skola och i syskonens klasser.

En vuxen som kan förklara
Men det viktigaste arbetet är egentligen att vara en person som syskonet kan prata med. En vuxen man kan lita på som inte är ens förälder och som man inte riskerar att såra. Petra Svensson möter ofta syskon som inte mår så bra.

– De känner sig ensamma, inte älskade av sina föräldrar, känner att de står utanför familjen eftersom föräldrarnas fokus ligger hos det sjuka barnet. Vi pratar mycket om att vi ska hjälpas åt och gå igenom det här tillsammans, säger Petra Svensson.

Vissa barn tror också att det på något sätt är deras fel att syskonet blev sjukt i cancer.

Tror att det är deras fel
– De har kanske lekt en lek, det sjuka syskonet har kanske slagit sig och barnet kan tro att det sjuka syskonet blivit sjukt på grund av det. Det är inte därför barnet fått en hjärntumör, men barn kan ju tro det, säger Petra Svensson.

Att kunna vända sig till en syskonstödjare har varit guld värt för familjen Andersson/Svensson i Asarum. För snart fyra år sedan märkte de att deras mellanpojke, sexårige Erik ofta var trött. En dag kunde han plötsligt inte gå.

– På midsommardagen kunde han inte stå upp och då ringde jag, vi kom till jourcentralen i Karlshamn. Jag tänkte inte så mycket då, för barn blir ju sjuka, säger Anette Svensson.

Fick stänga av allt annat
Men det visade sig vara en aggressiv form av leukemi och föräldrarna åkte iväg med Erik till barnonkologin i Lund. Syskonen fick bo med farföräldrarna. Under de kommande två och ett halv åren behandlades Erik för leukemi och syskonen fick då och då komma och hälsa på. 

– Man var så fokuserad på Erik, så delaktig i hans behandling. Hela dagarna och nätterna gick åt till att vårda honom. Man fick stänga av allt annat. Jag var tvungen för annars hade man inte räckt till, säger Annette Andersson.

Hur var det för dig Emil, när mamma och lillebror bodde någon annanstans helt plötsligt?
– Det kändes ensamt. Man har träffat dem så mycket och plötsligt så träffade man dem inte alls. Jag tänkte bara att han ska bli frisk, säger storebror Emil Svensson.

Efter två och ett halvt år av behandlingar kunde Erik komma hem och han mådde bra. Under hela den här tiden fick Emil hjälp av syskonstödjaren.

– Vi visste ju båda om att han hade sjukdomen och så pratade vi om det. I början när han fick det så var man ju rädd. Det första man frågade var ju "kommer han att dö?", säger Emil Svensson.

Kunde hon svara på det på ett bra sätt?
- Ja, hon sade ju sanningen och jag skulle ju veta, säger Emil Svensson.

Syskonstödjare kan förklara vad som händer, men de kan också hjälpa ett oroligt syskon att tänka på något annat. De kan gå ut och spela minigolf, bowla, fika, ordna träffar med andra syskon eller läger med övernattning.

Även när Erik blev sjuk igen två år senare var syskonstödjaren Petra Svensson till stor hjälp.

Benmärgen matchade
Familjen hade tur, båda barnens benmärg matchade Eriks och storebrorsan Emil donerade sin benmärg för att rädda lillebrorsan.

– De ringde till farmor och farfar. Jag blev inte orolig att jag skulle åka in till sjukhuset. Jag blev mest glad, säger Emil Svensson.

Hur tänkte du Erik, när de berättade att din bror kunde hjälpa dig?

- Jag blev väldigt glad, jag tänkte äntligen! ,säger Erik Svensson.

Det har nu gått några år sedan benmärgstransplantationen och lillebrorsan Erik mår bra. Han går i skolan, spelar fotboll och rider.

När mamman Annette ser tillbaka är hon mycket tacksam över all hjälp från syskonstödjaren Petra Svensson.

– Nu efteråt tänker jag, hade vi inte fått den hjälpen, hur hade det gått då?

Tema: Cancer

Hela vecka 16 hade vi på P4 Blekinge temavecka om det ständigt aktuella ämnet cancer. 

Vi försökte belysa cancer ur alla tänkbara vinklar och perspektiv. 

Behöver du råd och stöd kring cancer? Ring Cancerfondens stödtelefon på 020-595959. 

Här finns all rapportering rån temavecka samlad. 

näracancer.se kan du som är ung och står nära någon som har cancer få stöd och hjälp. 

Cancerrådgivningen ger stöd och svar till allmänheten i frågor om cancer.  

Relaterat

Mer om Tema: Cancer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".