Bild på en person samt Säkerhetspolisens logga. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säpo utreder misstänkt terrorhot

Säpo: Vi arbetar intensivt just nu
2:15 min

Säkerhetspolisen och polisens nationella avdelning har gått in i så kallat stabsläge för att hantera information som kommit in och som Säpo har bedömt inte går att avfärda än. 

Enligt uppgift till Ekot handlar det om Stockholmsområdet. I arbetet med att bearbeta informationen samarbetar Säpo både internationellt och nationellt, bland annat med polisens operativa avdelning, Noa. 

– Jag kan bekräfta att Säpo just nu arbetar intensifierat med information som inkommit till oss, säger Simon Bynert, på Säpos presstjänst. 

– Den här informationen bedöms som sådan att vi inte kunnat avfärda den.

Enligt källor till Ekot så handlar uppgifterna som kommit in till Säpo om misstänkt terrorism och är kopplade till Stockholmsområdet.

Uppgifter är diffusa men efter händelserna i Bryssel så vågar ansvariga inte chansa.

I och med IS motgångar på hemmaplan har organisationen gått ut och sagt att man ska slå där man står. Terrorattacken i Bryssel var ett tecken på det och därför måste uppgifterna som kommit in tas på allvar säger källor inom polisen till Ekot.

Cirka 300 personer har rest från Sverige för att strida i Syrien, drygt 130 personer har återvänt enligt siffror från Säpo. De så kallade återvändarna kan innebära ett hot och följs av Säpo.

Handlar det om information som kan påverka hotnivån mot Sverige?

Som vi kan bedöma just nu påverkas inte terrorhotnivån mot Sverige, utan den ligger kvar på en höjd nivå.

- Det händer relativt ofta att säkerhetspolisen får in den här typen av information inom alla våra verksamhetsområden. Den är mer eller mindre osäker och ibland är den mer eller mindre konkret. Då behöver man ju lägga lite tid på att arbeta med det för att kunna bedöma om den ska avfärdas eller bekräftas.

- Menar du att ni ofta hamnar i det här stabsläget?

- Vi får relativt ofta in den här typen av information. Vad vi sedan vidtar för åtgärder och hur vi formerar oss är ingenting som jag vill säga något om.

- Vad handlar informationen om?

- Jag kan inte i detalj vad det handlar om.

- Det talas i andra medier om att det rör sig om ett terrorhot, handlar informationen om det?

- Jag har ingen information att lämna när det gäller vad det här är för typ av information.

- Är det något som gör att terrorhotsnivån kan komma att höjas?

- Som vi bedömer i nuläget påverkas inte terrorhotsnivån utan den ligger kvar på en förhöjd nivå.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa bistår Säpo i arbetet med att bearbeta informationen och även där är man förtegen om vad informationen handlar om. Stefan Hector som är chef för den operativa enheten på Noa säger till Ekot att det inte finns någon anledning för allmänheten att vara orolig men att polisen och Säpo nu arbetar mer intensivt på grund av de uppgifterna som har kommit från Säpo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".