Målare sitter i ett fönster och målar.
1 av 2
Terese Jensen, målare i Karlskrona. Foto: Sarah Rätzer.
Peter Bergquist står framför en flagga med Byggnads logga.
2 av 2
Peter Bergquist, ombudsman med inriktning på jämställdhetsfrågor på fackförbundet Byggnads i Blekinge. Foto: Sarah Rätzer.

Byggbranschen anställer bara män - kvinnorna får inga jobb

"Fick frågan: när hade du tänkt skaffa barn?"
3:52 min

Många kvinnor i byggbranschen har svårt att få jobb för att företagen hellre anställer män. Det säger Peter Bergquist som är ombudsman på fackförbundet Byggnads i Blekinge.

Bara 40 procent av kvinnorna som har utbildat sig inom byggbranschen är kvar i branschen tre år efter utbildningen. Bland männen är den siffran istället 60 procent. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

En som har märkt av könsdiskriminering på jobbet är Terese Jensen från Karlskrona som jobbar som målare.

Frågar manliga lärlingen
– Kommer man till en kund med en manlig kollega så frågar de hellre dem. Och även om man är med en lärling och den är manlig så vänder sig kunder hellre till dem än till mig, säger Terese Jensen.

Peter Bergquist är ombudsman med inriktning på jämställdhetsfrågor på fackförbundet Byggnads i Blekinge. Han tror att många kvinnor lämnar branschen för att arbetsgivarna hellre anställer män, och behandlar kvinnor och män olika.

Blir krångligt
Han får fyra till fem samtal varje år från kvinnor som känner sig orättvist behandlade.

– De flesta arbetsgivare tycker nog inte att det är ett jättestort problem för det är inte så många kvinnor som söker. Ibland hör vi även att det blir krångligt om de ska ha en tjej för att de ska ha ett eget omklädningsrum. De ser problemen istället för möjligheterna, säger Peter Bergquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".