Fredrik Svensson utanför polisstationen i Karlshamn.
Fredrik Svensson från Kristianstad har lyckats ansöka om ett pass i på polisstationen i Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Passtrycket från Skåne för hårt för Karlshamn

"Jag hade missat min resa"
1:24 min

Trycket på polisens passexpedition i Karlshamn är nu så stort att man överväger att slopa drop in-tiderna och istället gå över till tidsbokning.

Till skillnad från i Blekinge är det tidsbokning som gäller när du ska söka ett pass i Skåne. Men personalbrist har lett till att det just nu är sex veckors väntetid.

Bara pass
Det har gjort att många skåningar tar sig till Blekinge för att söka pass och högst har trycket blivit i Karlshamn.

När P4 Blekinge kliver in genom dörren tar det bara några sekunder innan frågan kommer, "Söker du pass?" och så håller det på så länge vi är kvar i receptionen.

Hopplöst
En av alla som sökt sig till Karlshamn är Fredrik Svensson från Kristianstad. Han försökte få en tid i Skåne, men det var hopplöst.

– Min mamma ringde runt och det var jättelånga väntetider över allt, men så kom jag på att jag ju kunde åka till Karlshamn som har dropp-in.

Situationen har nu lett till att man i Karlshamn överväger att släppa systemet med drop-in och istället gå över till tidsbokning precis som i Skåne.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".