Julia Stensson, Elin Nilsson, Maja Konforta är elever vid Högavångsskolan i Olofström.
Julia Stensson och Elin Nilsson på Högavångsskolan och Maja Konforta på Nordenbergsskolan är tre av eleverna som svarat på enkäten. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Alkoholanvändning minskar bland ungdomar i Olofström

"Man uppmanas att testa"
6:27 min

Ungdomar i Olofström dricker och röker mindre än tidigare. Det visar årets levnadsvaneundersökning där kommunens högstadie- och gymnasieungdomar svarat på den årliga enkäten.

Undersökningen har gjorts för sjätte året i rad och för varje år har resultatet blivit bättre bland eleverna, det vill säga att allt färre uppger att de varken dricker alkohol eller röker.

Ulf Clang som är drogförebyggande samordnare i Olofströms kommun är nöjd med den positiva trenden och han säger att det finns flera förklaringar men att en är viktigare än andra:

– Den enskilt största faktorn är att föräldrar säger nej till att dricka alkohol.

Undersökningen visar att 76 procent av högstadieungdomarna aldrig testat alkohol medan motsvarande siffra på gymnasiet är 34 procent.

Maja Konforta går sista året på Nordenbergsskolan och hon har svarat på enkäten i sex år, från sjunde klass. Och att det är mycket vanligare att gymnasieungdomar dricker förvånar henne inte:

– Jag tror det beror på att man då klassas som vuxen i princip och att det nästan krävs och att man uppmanas att testa.

När det gäller narkotikaanvändning svarar drygt tre procent på högstadiet och sju procent på gymnasiet att de provat narkotika. Och det är i stort sett oförändrat resultat.

Eleverna fick också frågor om de trivs i skolan och känner sig trygga och en klar majoritet svarar att de gör det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".