Ett Jas plan i luften fotat snett underifrån. Foto: FL 01
1 av 2
Jas Gripen i luften. Foto: FL 01
Allan Widman (FP) ordförande försvarsutskottet. Foto: Pontus Lundahl/TT
2 av 2
Allan Widman (L) ordförande försvarsutskottet. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Fel att lägga ner flygverkstaden i Kallinge"

"Det finns inte tillräckligt många verkstäder"
1:42 min

Det var fel att lägga ner Flygverkstaden på F17 i Kallinge. Det upprepar Försvarsutskottets liberale ordförande Allan Widman efter en utfrågning av Flygsäkerhetsinspektionen och Försvarets Materielverk idag.

Redan när beslutet om nerläggning fattades 2013 var Allan Widman kritisk, och han tycker nu att flygsäkerhetsinspektören bekräftar hans uppfattning.

– Det handlar om ett tryck mot flygverkstäderna som har lett till att man har kommit i konflikt med regler om flygsäkerhet, och jag drar slutsatsen att det kan härledas tillbaka till nerläggningen av flygverkstaden i Kallinge, säger han.

Ifrågasattes
Försvarets Flygverkstäder i Kallinge, Luleå och Såtenäs togs 2013 över av FMV. FMV skulle spara över 200 miljoner kronor.

Efter en utredning om att minska antalet flygverkstäder kom beslutet att det var Kallinge som skulle läggas ner. Utredningen ifrågasattes starkt av fack och personal på Flygverkstaden i Kallinge, men det hjälpte inte.

Tillstånd
Och redan då kritiserade Allan Widman och andra ledamöter i Försvarsutskottet beslutet.

Och för drygt två veckor sedan drog Flygsäkerhetsinspektören in FMV:s tillstånd att utfärda underhållsintyg, vilket har gjort att flera plan har fastnat på de återstående verkstäderna och inte går att flyga med.

– Det finns inte tillräckligt många verkstäder för att man ska kunna leverera det som FMV vill att verkstäderna ska leverera till försvarsmakten. Och det är klart att den situationen uppstod naturligtvis när en av de tre verkstäderna lades ner, säger Allan Widman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".