Försvarsmakten har infört begränsningar av hur högt planen får flyga och hur tvärt de får svänga. Fotograf: Andreas Eriksson/Flickr
Ett JAS Gripenplan i luften. Foto: Andreas Eriksson/Flickr

Restriktionerna hävda - Gripen kan lyfta igen

FMV: Vi kan börja leverera flygplan igen till flygflottiljerna
1:31 min

De Jas Gripenplan som sedan två veckor stått kvar på verkstad kan nu börja flyga igen.

Flygsäkerhetsinspektören Anders Jansson gav vid tiotiden idag klartecken för att häva de restriktioner som gjort att FMV inte kunnat utfärda underhållsintyg för JAS Gripen, vilket ledde till att flera plan blev stående kvar på verkstad för nästan tre veckor sedan.

Tillräckliga åtgärder
Flygsäkerhetsinspektören säger nu att FMV genomfört tillräckliga åtgärder för att återfå sitt tillstånd.

- Jag är övertygad om att FMV i fortsättningen kommer att respektera den rollfördelning som måste råda i förhållande till chefen för Flygverkstäderna, och att pressen på verkstäderna kommer att minska så att inte säkerheten för planen hotas, säger Anders Jansson till P4 Blekinge.

Två delar
Problemen inom FMV har framförallt bestått i två delar. Dels har chefen för flygverkstäderna som utför det tyngre underhållet på JAS Gripen sagt sig inte kunnat utföra sitt jobb utan att andra chefer inom FMV lagt sig i.

Dels har produktionstakten på verkstäderna varit så högt uppskruvad att det hotat kvalitén på jobbet. Det konstaterade Flygsäkerhetsinspektören efter en inspektion i mitten av mars. Sammantaget riskerade detta hota flygsäkerheten på försvarets Gripenplan.

Restriktioner
Därför utfärdade flyginspektören för drygt tre veckor sedan restriktioner för FMV, som gjorde att flera plan blev stående på verkstäderna på F7 i Såtenäs och F21 i Luleå. 

FMV:s kommunikationsdirektör Toni Eriksson är nöjd att restriktionerna hävs och att de plan som blivit stående på verkstad kan tas i bruk igen på måndag.

– Det jag kan garantera nu är att vi kan börja leverera flygplan igen till flygflottiljerna, säger Toni Eriksson.

Flygsäkerhetsinspektören Anders Janson kommer i slutet av juni att följa upp att arbetet på JAS Gripen utförs på ett säkert sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".